Varsó szerint biztonságos helyen van a belorusz futónő

A Tokióból Varsóba menekült Kriszcina Cimanouszkaja védelmet kap a lengyel hatóságoktól.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 05. 18:10
null
Narita, 2021. augusztus 4. Kriszcina Cimanouszkaja fehérorosz futó (k) érkezik a Tokió melletti Narita Nemzetközi Repülõtérre 2021. augusztus 4-én. Cimanouszkaja, aki a tokiói lengyel nagykövetségen humanitárius vízum kiadását kérte Lengyelországtól, megkapta a vízumot és Varsóba utazik. MTI/AP/Szaszahara Kodzsi Fotó: Szaszahara Kodzsi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tokiói olimpiáról a lengyel fővárosba, Varsóba humanitárius vízummal érkező Kriszcina Cimanouszkaja belorusz sprinter fáradt, de jól van, biztonságos helyen van – közölte csütörtökön Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes. Przydacz üdvözölte, hogy a futónő útja különösebb bonyodalmak nélkül zajlott. A külügyminiszter-helyettes a TVN nevű lengyel tévécsatornának adott interjúban megerősítette, hogy a 24 éves sportoló biztonságos helyen van és lesz, egyúttal biztosított afelől, hogy Cimanouszkaja védelmet kap a lengyel hatóságoktól.

A külügyminiszter-helyettes figyelmeztetett: nemcsak a belorusz titkosszolgálatok lehetnek érdekeltek Cimanouszkaját illetően. Utalva a lehetséges megtorlásokra, Cimanouszkaja családjával vagy a belorusz lengyel kisebbséggel szemben, Przydacz közölte: bízik abban, hogy nem lesznek provokációk Minszk részéről az ügyben. Przydacz hozzátette: Lengyelországnak harmincéves tapasztalata van, mivel az évek során sokan érkeztek a belorusz ellenzék tagjai közül, köztük újságírók is, Aljakszandr Lukasenka elnök rendszere elől menekülve. Przydacz támogató hálózatot és különleges figyelmet ígért azoknak a demokráciapárti aktivistáknak, akik úgy érzik, hogy a belorusz hatóságok üldözik őket, de ügyük nem annyira sürgős, mint a futónőé.

A tokiói olimpiai játékokon részt vevő Cimanouszkaját vasárnap, akarata ellenére, a belorusz olimpiai csapat vezetői fel akarták tenni egy Minszkbe induló járatra, ő azonban japán rendőri segítséggel diplomáciai menedéket kért a tokiói lengyel nagykövetségen.

Kriszcina Cimanouszkaja a tokiói nyári olimpia női 100 méteres gátfutásának versenyszámában július 30-án.
MTI/AP/Petr David Josek

Csütörtöki hírügynökségi jelentések szerint Cimanouszkaja elmondta: miután a közösségi médiában üzenetet tett közzé, amelyben bírálta azt, ahogyan csapatát kezelték, a csapat vezetői közölték vele, hogy haza kell mennie. Cimanouszkaja úton a repülőtér felé röviden beszélt a nagyanyjával, aki elmondta neki, hogy az eset nyomán hatalmas kampányt indítottak ellene a belorusz állami médiában, egyebek között azt állítva róla, hogy mentális betegséggel küzd. A futónő szerint a nagyanyja azt tanácsolta neki, hogy ne térjen vissza az országba.

Az olimpikon hétfőn kapta meg Lengyelországtól a humanitárius vízumot. Ugyanilyen vízumot adtak Cimanouszkaja férjének, Arszenyij Zdanyevicsnek is, aki az eset után Belaruszból Ukrajnába menekült. A férfi később a BBC ukrán adásában elmondta, hogy Lengyelországba szeretne utazni. A lengyel kormány állítása szerint az idén csaknem háromszáz menedékkérelmet kaptak belorusz állampolgároktól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.