Vasszigorral küzd Moszkva a járvány ellen

Újabb drasztikus eszközökhöz nyúlt Moszkva a koronavírus terjedésével szemben: a főpolgármester, Szergej Szobjanyin pénteken bejelentett rendelete szerint minden polgárnak, aki az elmúlt időszakban „kockázatos” külföldi országokban járt, otthoni karanténba kell vonulnia. A felsorolt államok között megtaláljuk a legnagyobb európai országokat: Németországot, Franciaországot, Olaszországot és Spanyolországot is. Az orosz jogvédők szerint a főpolgármesternek ilyen intézkedésre nincs jogi felhatalmazása, és a rendelet alapvető emberi jogaikban sérti a moszkvaiakat. A hatóságok szerint az intézkedések nemcsak a városlakókra, de a Moszkvát látogató külföldi állampolgárokra is kiterjednek.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 03. 09. 11:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A moszkvai főpolgármester, Szergej Szobjanyin által jegyzett rendelet pénteken jelent meg, és azóta komoly polémiát okozott az orosz főváros lakói között. A magas készültségi szint bevezetéséről szóló dokumentum arra kötelezte az érintetteket, hogy azonnal értesítsék a hatóságokat a hazaérkezésüket követően, ha olyan helyen jártak, ahol legalább egy, Covid–19-cel történt fertőzést regisztráltak.

Vasárnapig 111 országban volt nyilvántartott megbetegedés. A rendelet továbbá utasította a moszkvai polgárokat, hogy 14 napos „önelszigetelésre” vonuljanak a külföldi útjuk után: ne menjenek dolgozni, tanulni, és ne látogassanak nyilvános helyszíneket. A felsorolt országok között Kína, Irán, Dél-Korea és Olaszország mellett szerepel Németország, Franciaország, Spanyolország, valamint „az új koronavírus-fertőzés terjedése szempontjából kedvezőtlen helyzetű államok”. A kötelező otthoni karanténba vonulók postai úton fogják megkapni az orvosi igazolásukat. Anasztászia Rakova, Moszkva alpolgármestere szerint a rendelet a külföldi állampolgárokra is kiterjed.

Ellenőrzés az orosz főváros repülőterén
Fotó: Europress/AFP

Oroszország már ezt megelőzően is komoly intézkedéseket tett a Covid–19 terjedésének megállítására: lezárták a kínai határt, és február 20-a óta csak azok a kínai állampolgárok juthatnak be Oroszországba, akik tranzit-, szolgálati, humanitárius vagy üzleti vízummal rendelkeznek. A korlátozások bevezetése óta országosan minden, Kínából érkezőnek kötelezően kéthetes otthoni karanténba kell vonulnia. Moszkva pedig a közel 170 ezer térfigyelő kamerája és arcfelismerő szoftver segítségével próbálta kiszűrni a Kínából a korlátozó rendeletet megelőzően érkezőket.

A Szergej Szobjanyin által jegyzett rendelet szövege egy 1994-es orosz szövetségi törvényre hivatkozik, A népesség és a területek védelméről a természeti és az ember okozta rendhagyó helyzetekkel szemben című dokumentumra, azonban az orosz jogvédők szerint Moszkva főpolgármesterének nincs felhatalmazása ilyen mértékű korlátozásokra. Pavel Csikov, az Agora orosz jogvédőcsoport vezetője szerint az orosz törvényi szabályozásból hiányzik az „önelszigetelés” fogalma, és a moszkvai főpolgármester utasításai inkább egy házi őrizethez állnak a legközelebb. Arról egyelőre nincs információ, hogy miként fogják a moszkvai hatóságok betartatni Szobjanyin rendeletét, de a szabályszegőket öt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegették meg.

Oroszországban lapzártánkig 17, Covid–19 általi megbetegedést regisztráltak, ebből egy esetet Moszkvában. A koronavírus globális terjedése ­miatt a hatóságok lemondták Oroszország legnagyobb gazdasági rendezvényét, a júniusi Szentpétervári Gazdasági Fórumot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.