Verseny a magyar voksokért

Az utolsó hetébe fordult a kampány Szlovákiában, ahol szombaton parlamenti választásokat tartanak. Az egymással versengő magyar pártok mellett az államfőt adó Progresszív Szlovákia magyar platformot hozott létre, a radikális jobboldali Marian Kotleba magyarul kampányol, Ján Slota pedig Orbán Viktorral riogat.

Beke Beáta (Kassa)
2020. 02. 24. 6:44
null
Marian Kotleba gyarapítaná híveinek táborát Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlák
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Valódi szlovák hazafiakhoz” szól videójában a köztudottan magyarellenes Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) egykori vezére, aki a múlt héten újra előhúzta a magyarkártyát. Véleménye szerint Dél-Szlovákia már magyar közigazgatás alá tartozik az Orbán Viktor vezette kormánynak köszönhető támogatások miatt. Kedvenc témája boncolgatása mellett elégedetlenségét is kinyilvánította a kormánypárti SNS jelenlegi vezetésével kapcsolatban. Szerinte a korábban jellemző hazafias és keresztény értékeket már nem képviseli a párt, ezért a Štefan Harabin által vezetett Haza nevű, parlamenten kívüli párt támogatására buzdított.

Míg Slota megnyilvánulása nem váltott ki megdöbbenést, nagy meglepetést keltett Marian Kotlebának a felvidéki magyar választókat megszólító levele Csallóközben. A médiában újfasisztának titulált, radikális jobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) vezetője 2005-ben még a rozsnyói Kossuth-szobrot köpködte, idén viszont „Magyar testvéreim” megszólítással az autók szélvédőjén hagyott levélben igyekszik megg­yőzni a tömbmagyarságot: azzal érvel, hogy a kitelepítések időszaka a múlté, és a kisebbségi jogokat nemzetközi törvények garantálják Szlovákiában is.

Marian Kotleba gyarapítaná híveinek táborát
Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlák

A választások előtt készített utolsó felmérés szerint Kotleba pártja tíz százalék körüli eredményével a harmadik helyen végezhet. Az LSNS az évtizedek óta elhanyagolt problémákra: a leszakadt régiók felzárkóztatásának hiányára, a jövedelmi különbségekre, a romák integrációjának elmaradására és a korrupciós ügyekre mutat rá, amelyeket hagyott elhatalmasodni az eddigi politikai elit. Céljaik közt szerepel továbbá egy félkatonai szervezet létrehozása a „cigányterror” ellen, és bevezetnék újra a sorkötelességet.

Kampányrendezvényeik ellen a liberálisok ellentüntetéseket szerveztek, amivel csak növelték Kotleba népszerűségét.

– A nagyvárosi magyarok szlovák pártra is hajlandók szavazni, a kistelepüléseken élők egy része pedig a szélsőséges nacionalistának tartott Marian Kotleba elől sem zárkózik el – mondta nemrég az M1 aktuális csatornának Szabó Dávid József külpolitikai szakértő.

A magyar szempontból mérvadó, az ASA közvélemény-kutató intézet által 997 magyarul beszélő szlovákiai állampolgár megkérdezésén alapuló felmérés szerint a felvidéki magyarok 46 százaléka a parlamenten kívüli Magyar Közösségi Összefogás listáját választaná, a pozsonyi kormányban részt vevő Most–Híd szlovák-magyar vegyes pártra pedig a megkérdezettek 26 százaléka voksolna. A magyar szavazatokért tehát elsősorban ezek a pártok vívják a legnagyobb csatát, ám az egész Szlovákiát lefedő felmérések azt mutatják, egyikük sem jut be a szlovák parlamentbe, mindketten az ötszázalékos bejutási küszöb alatt maradnak.

Elszabadult hajóágyú

– Öt-hat párti koalíció jöhet létre a szombati szlovákiai választások után, ami előreláthatólag rendkívül törékeny kormány lesz, napról napra kellene túlélnie, hogy négy évet kihúzzon – mondta lapunknak Kollai István Szlovákia-szakértő. Bár a választások esélyese a nyolc éve kormányon lévő, Robert Fico vezette szociáldemokrata Smer, a felmérések szerint a szavazatok csupán 17-18 százalékát szerezheti meg, ami nem elegendő az újabb kormányalakításhoz, ráadásul – Kollai István megfogalmazása szerint – Ficóék karanténba kerültek, az ellenzéki pártok nem hajlandók együttműködni velük. A szakértő úgy véli: bár Szlovákiában van hagyománya a sikeres többpárti koalíció­nak, a mostani választások után koalíciós kényszerbe kerülő pártok teljesen kiszámíthatatlanok, ideológiailag nehéz besorolni őket, ez pedig megnehezíti majd az együttműködésüket. – A felmérésekben második helyen álló alakulat például az az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nevű mozgalom, amelynek listáján komoly szakértők és civil aktivisták foglalnak helyet, de maga a pártvezetés egy elszabadult hajóágyú. Márpedig a mozgalom első embere, Igor Matovič lenne a miniszterelnök, neki kellene irányítania egy öt-hat párti koalíciót – hangsúlyozta Kollai István. (K. Z.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.