Keresés
Magyar Nemzet
2021. július 31., szombat, Oszkár napja
HÍR TV - Európai híradóA profi lehallgatásnak nem marad nyoma.
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/von-der-leyen-tizmillio-erv-van-a-magyar-eu-tagsag-mellett-9992552/

Von der Leyen: Tízmillió érv van a magyar EU-tagság mellett

Péntek délután véget ért az állam- és kormányfők kétnapos csúcstalálkozója Brüsszelben. Ahogy arról lapunk is írt, az ülést elnöklő Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a pedofília elleni magyar törvényt is vitára bocsátotta csütörtök este. Orbán Viktor az értekezletre érkezve arról nyilatkozott: ő maga kész kritikus kollégái rendelkezésére állni, hiszen szó sincs homoszexuálisokra vonatkozó törvényről. – A törvényünk a gyermekek neveléséről szól – mondta. A liberális holland miniszterelnök, Mark Rutte viszont annak a véleményének adott hangot, hogy amennyiben Magyarország nem vonja vissza a törvényt, akár el is hagyhatja az uniót.

Az EU-intézmények vezetői a csúcstalálkozót követő brüsszeli sajtótájékoztatójukon beszéltek a magyarügyről, Ursula von der Leyen kifejezetten reagált is Rutte fenyegetésére. Mint azt az Európai Bizottság elnöke mondta,

a magyar EU-tagságnak pontosan tízmillió oka van, hiszen közel ennyien élnek Magyarországon.

Mindazonáltal Von der Leyen is kritikus volt a törvénnyel kapcsolatosan, emlékeztetett rá, hogy az Európai Bizottság a héten levelet küldött a magyar kormánynak a jogszabállyal kapcsolatos jogi aggályokról. Szerinte az ülésen több országvezető kifejezte, hogy a törvény elfogadása nem fér össze az uniós értékekkel. Charles Michel ennek margóján egyenesen azt mondta:

a tagállamoknak bizony el kell fogadniuk a közösségi jog, valamint az európai értékek elsőbbségét.

A belga politikus szerint a magyar törvényről szóló vita nagyon sokszor érzelmektől fűtött volt.

Ursula von der Leyen és Emmanuel Macron az EU-csúcstalálkozón. Fotó: Európai Tanács

António Costa portugál miniszterelnök, a július elsejével véget érő portugál EU-elnökség vezetője is Rutte oldalára állt: az uniós tagság szerinte is az alapértékek elfogadásától függ. A baloldali politikus az intézményi tájékoztatón emlékeztetett arra is, hogy a héten az Általános Ügyek Tanácsában tartottak meghallgatást a magyar és lengyel jogállamisági eljárásokban.

A csúcstalálkozón diplomáciai források szerint

Mateusz Morawiecki lengyel és Janez Jansa szlovén miniszterelnök is egyértelműen a magyar álláspont mellett érvelt.

Morawiecki az értekezletet követően meg is erősítette, hogy az esti vita során elmondta: szó sincs az LMBTQ-személyek elleni fellépésről, Magyarország mindössze a szülők gyermekek nevelésére vonatkozó jogait védi. – Meggyőződésem szerint helyénvaló, hogy a szülők dönthessenek arról, ki és milyen alapon folytathat művelődési, illetve indoktrinációs tevékenységet az iskolákban – húzta alá.

Az országvezetők közül összesen tizenheten a csúcsértekezlet előtt megfogalmazott nyílt levélben álltak ki az LMBTQ-közösség mellett. A dokumentum is látványos földrajzi töredezettségről árulkodik: a visegrádi országok, Szlovénia, Horvátország, Bulgária, Románia és Litvánia országvezetője sem jegyezte a levelet.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Sportszerűségből jeles

Dressel: Milák Kristóf egy nap kiüt engem a nyeregből + videó
Az amerikai világcsúcstartó a sajtótájékoztatón nem győzte dicsérni magyar riválisát.

Hazaárulás

A nácik, a kommunisták és az eltűnt dollármilliárdok
Amennyiben a hazánkból kiszivattyúzott pénz itt maradt volna, a magyarok ma olyan gazdasági szinten élhetnének, mint például a németek – mondta Borvendég Zsuzsanna történész.
Második közös gyereküket várja a brit miniszterelnök és felesége
Az 56 éves Boris Johnson és a 33 éves Carrie Symonds két hónappal ezelőtt házasodott össze, méghozzá titokban.

Poszt-trauma

Hamilton perfekt magyar és térdepel
A végén még megérjük, hogy ez a tájékozatlan autóversenyző beszáll a Jobbik kampányába is.

Poszt-trauma

Karácsonynak megüzenték…
Feri meg nemsokára bemondja az ATV-ben, hogy Gergő körül fogy a támogatás.

Poszt-trauma

Lukácsi Katalin beütötte az utolsó szöget is az ellenzék koporsójába
Leégett az ellenzék.

Aktuális

Kereken 85 évvel ezelőtt debütált a híres-neves Kadett
Sztálin személyes utasítására szerezték meg a gyártósort az amerikai szektorból, hogy abból legyen az első szovjet népautó.

Fricz Tamás blogja

Gyurcsány, tudod, hol kezdődik a tahóság?
Az őszödi hazudozó stílusa leginkább a külvárosi vásott figurák stílusára hajaz.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!