időjárás 13°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Orbán Viktor: Halált megvető bátorsággal küzdött a válogatott Münchenben!

Judi Tamara (Brüsszel)
2021.06.24. 12:51
Orbán Viktor: Halált megvető bátorsággal küzdött a válogatott Münchenben!

Orbán Viktor megérkezett a brüsszeli EU-csúcs helyszínére, ahol a nemzetközi sajtó rögtön a pedofília elleni törvényről faggatta a miniszterelnököt. – Azonnal válaszoltam a kritikusoknak, azt kérve tőlük, hogy előbb olvassák el a jogszabályt – fogalmazott Orbán Viktor, utalva arra, hogy összesen tizenhét országvezető – Magyarországot meg nem nevezve – az uniós intézmények vezetőinek küldött levélben állt ki az LMBTQ-közösség jogai mellett csütörtökön.

– Magyarország számára megtiszteltetés, ha bármelyik miniszterelnök vagy épp az Európai Tanács elnöke érdeklődik egy magyar törvény iránt. Állok a rendelkezésükre, szívesen elmondom nekik, hogy szó sincs homoszexuálisokra vonatkozó törvényről. A törvényünk a gyermekek neveléséről szól

– húzta alá a miniszterelnök megerősítve az eddig is ismert magyar álláspontot, miszerint kizárólag a szülő dolga eldönteni, hogy a gyermek miképp ismerkedik meg a szexualitás „nehéz és bonyolult kérdéskörével”. Mint arra Orbán Viktor felhívta a figyelmet, a magyar törvény egy gyermek- és szülővédelmi törvény. Az állam megteremti annak feltételeit, hogy a szülők a jogaikat megfelelően tudják gyakorolni.

A kormányfő megérkezik az EU-csúcs helyszínére Fotó: Európai Tanács

A miniszterelnök a magyar futballválogatott bravúros Európa-bajnoki teljesítményét is méltatta doorstep nyilatkozatában.

– Büszkék vagyunk a nemzeti csapatunkra! Halált megvető bátorsággal játszottak Münchenben!

– fogalmazott, hozzátéve, hogy pedig a meccs körülményei mindenki előtt ismertek. – A helytállásuk minden magyar ember számára, engem is beleértve, bátorító! – húzta alá. Orbán Viktor szerint mindenesetre nem helyes, ha a „globális” sportot összemossák a politikával. – Ha a sportot összekeverjük a politikával, egész nagy, tőlünk más kulturális álláspontot képviselő területeket zárunk ki a globális sportból. Ez nem helyes, a sportot el kell választani a politikától – összegezte a kormányfő.

Pride-napi levél. Tizenhét, zömében nyugati és északi EU-ország június 28-a, azaz a nemzetközi leszbikus és meleg szabadság napi felvonulás alkalmából hozott nyilvánosságra levelet csütörtökön, amiben kiállnak az LMBTQ-közösség jogai mellett. (A csütörtök délelőtti dokumentumhoz Sebastian Kurz osztrák kancellár csak később csatlakozott, a neve emiatt nem szerepel az eredeti verzióban – a szerk.) Mint a vezetők írják, a tisztelet és tolerancia az EU alapvető értékei. Az egyoldalas, az uniós intézmények vezetőinek címzett levél nem nevezi meg Magyarországot, pedig az országvezetők minden bizonnyal a pedofília elleni magyar törvény margóján fogalmazták meg azt. Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcs helyszínére érkezve elmondta: ő maga már válaszolt is az írásra, azt kérve, hogy kollégái előbb olvassák el a magyar jogszabályt, s csak utána reagáljanak rá. Ezt megelőzően Varga Judit igazságügyi miniszter a héten arról beszélt, hogy ő maga angolul elemezte a törvényt az uniós kollégáinak, így azt lényegében „csak az nem érti, aki nem akarja”.

Haat, intolerantie en discriminatie hebben geen plek in onze Unie. Daarom staan wij vandaag en elke dag voor diversiteit en gelijke rechten voor de LHBTI-gemeenschap, zodat onze toekomstige generaties kunnen opgroeien in een Europa van gelijkheid en respect. pic.twitter.com/gXX5CxPJqx

— Mark Rutte (@MinPres) June 24, 2021

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.