Zöldek a bevándorlás ellen

Néhány nap múlva stabil és cselekvőképes kormánya lesz Ausztriának – mondta Sebastian Kurz, a konzervatív ÖVP elnöke, miután Werner Koglerrel, a Zöldek listavezetőjével bemutatták a kormányprogramot.

Magyar Nemzet
2020. 01. 03. 16:11
New Austrian government
Pártvezetők kézfogása pecsételi meg a fekete–zöld koalíciót Fotó: MTI/EPA/Florian Wieser
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány nap múlva stabil és cselekvőképes kormánya lesz Ausztriának – jelentette ki Sebastian Kurz, a konzervatív Osztrák Néppárt elnöke, miután Werner Koglerrel, a Zöldek listavezetőjével tegnap közösen bemutatták a 300 oldalas kormányprogramot.

– Olyan kormányra van szükség, amelyik képes arra, hogy erősítse az ország pozícióját – mondta. A politikus az MTI szerint azt is hangsúlyozta, hogy a nemzetközi kihívások korát éljük, példaként említette a Nyugat- és Kelet-Európa közötti feszültséget és a brexitet. Fontos feladatnak nevezte bevezetőjében az illegális bevándorlás elleni harcot, az osztrákok identitásának megőrzését, a lakosság biztonságának garantálását, valamint a klímaváltozás elleni küzdelmet is. A kormánykoalíciós tárgyalássorozatról azt mondta: nem volt egyszerű, mivel két nagyon eltérő párt programját kellett egyesíteni, de nagyon jó eredmény született.

Pártvezetők kézfogása pecsételi meg a fekete-zöld koalíciót
Fotó: MTI/EPA/Florian Wieser

Kurz öt területet emelt ki a kormányprogramból: szerepel benne az adóterhek, köztük a személyi jövedelemadó további csökkentése, a családi adókedvezmény emelése. Kurz a szívügyének nevezte következetes migrációs politikát. A kormányprogramban helyet kapott többek között a külső határok védelme; ezzel együtt csökkenteni kívánják az okokat, amelyek arra késztetik az embereket, hogy elhagyják hazájukat, és helyben kívánnak segítséget nyújtani nekik. Ausztriában pedig a tervek szerint központokat hoznak majd létre azok számára, akik nem kaptak menedékjogot, így el kell hagyniuk Ausztriát, továbbá a védelmi őrizetet is bevezetik majd. Kiemelt szerepet kap a kormányprogramban a politikai iszlám elleni harc is. A biztonság is hangsúlyos helyet kapott, ennek érdekében növelik majd a rendőrség létszámát. Az oktatás feladata lesz a németnyelv-oktatás a migrációs hátterű diákok számára.

A Zöldek által kezdeményezett klímaváltozás elleni harc hangsúlyosan szerepel a kormányprogramban, amely előirányozza, hogy Ausztriának ­2040-ig karbonsemlegessé kell válnia. A Zöldek vezetése alá kerül egy „szuperminisztérium”, amely a környezetvédelem, a közlekedés, az energia, az infrastruktúra, a technológia és az innováció területéért felel majd a kormányban. Werner Kogler kiemelte: a Zöldek a kormánykoalícióban való együttműködéssel példát mutatnak Európának. Hozzátette: egyben egy egész Európa számára folytatott kísérletről van szó, azonban érdemes vállalni a kockázatot. A közös kormányalakításról a két párt szerda este állapodott meg. A megállapodást még a Zöldek mintegy 300 küldöttből álló kongresszusának is jóvá kell hagynia.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.