Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Mediterrán hangulat és oltárkép

B. Orbán Emese
2019.04.01. 15:06
Mediterrán hangulat és oltárkép

Már ismert művészként vette fel édesanyja családnevének kezdőbetűjét Szinyei Merse Pál tanítványa, Molnár József uradalmi intéző és Jeanne Contat svájci–francia nevelőnő 1894. április ­28-án született fia. A budapesti Képzőművészeti Főiskola rajztanári képesítését megszerezve, egy genfi kitérő után Párizsban élt, és hogy minél többet tanuljon, a Louvre-ban a klasszikusokat másolta. 1923-ban tért haza, irodalmi műveket illusztrált, fametszeteket és plakátokat készített, majd egy festménye hároméves római ösztöndíjat hozott számára.

A későbbiekben év közben Budapesten, nyaranta Zsennyén festett, és állami, valamint egyházi megbízásra freskókat alkotott. Mediterrán hangulat és neoklasszicista nyugalom jellemző az egyik legkiválóbb magyar egyházi és díszítőfestő műveire. Molnár-C. Pál 125 éve született. Boldog emlékezetű az a művész, akinek leszármazottai úgy viselik a gondját a hagyatékának, mint neki. A család és a Molnár-C. Pál Baráti Kör három évvel a halála után műterem-múzeumot alapított abban a budapesti lakásban, ahol 1931 és 1981 között alkotott, Battonyán pedig emlékházat rendeztek be, ahol kiállították a művész által szülőhelyének adományozott képeket.

Most egymás mellett látható az Angyali üdvözlet című festmény három, szinte egyforma példánya

A jubileumi emlékévre most kiállításokkal és számos kísérőprogrammal készültek. Nemrég zárult az MCP 125 – „A nő” című tárlat az Arte Galériában, ahol a hagyatékból eddig még nem látott tus- és ceruzarajzokat állítottak ki. Hét végén nyílt meg a Molnár-C. Pál Múzeum termeiben a „Boldog művész” Molnár-C. Pál jubileumi emlékkiállítás. A művész többször dolgozott fel egy-egy témát, viszont saját magáról csak egy esetben másolt: az Angyali üdvözlet című festménynek három, szinte egyforma példányát most egymás mellett állították ki a szervezők. A kiállításhoz kapcsolódóan április 3-án a battonyai Molnár-C. Pál Emlékház tulajdonában lévő frissen restaurált Angyali üdvözletet is bemutatják, amelynek hátoldalán két réteg kép is szerepel, amelyeket Springer Ferenc restau­rátor elkezdett feltárni.

A kulturális örökségnapok és az Ars Sacra fesztivál előestéjén, szep­tember 13-án szintén a műterem-múzeumban az Antal–Lusztig-gyűjteményből válogatnak az Aba-Novák, Derkovits, Szőnyi, MCP 500 című, a négy 125 éve született magyar festő emlékkiállításra.

Az emlékévet jövő év februárjában a Magyar Nemzeti Galéria Molnár-C. Pál trezorját bemutató kiállítás zárja. Házon kívül is lesznek tárlatok, a Fonó Budai Zeneházban és a biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.