Trianon után módszeresen elpusztították emlékműveinket

A megszállt területeken már jóval a diktátum aláírása előtt megkezdődött az emlékművek pusztítása.

Pataki Tamás
2020. 05. 11. 14:09
null
Ma már csak alapjai láthatók a csúcson Fotó: OSZK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A honfoglalás ezeréves évfordulójának időszakában számos köztéri szobrot, emlékművet emeltek szerte a Kárpát-medencében. A lázas építkezések, restaurálások, városszépítések mellett rangot adott egy-egy városnak, ha piacterén emléket állított nagy szülöttjének, patrónusának, vagy megemlékezett a szabadságért vérüket áldozó hősökről.

Az első világháborút követően viszont a megszállt területeken elkezdték módszeresen elpusztítani, megcsonkítani, kegyeletsértően átértelmezni a magyar emlékműveket, a huszadik századi új-barbárságnak páratlan művészeti alkotások estek áldozatául. A trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulója alkalmából ezeket az emlékműveket mutatja be hetente két alkalommal – kedden és csütörtökön – az Országos Széchényi Könyvtár blogoldalán Elbe István információszolgáltatási igazgató – először a millenniumi emlékműveket veszi górcső alá.

A Cenk-hegyi Árpád-szobrot már 1913-ban felrobbantotta egy besszarábiai román
Fotó: OSZK

A 19. század utolsó évtizedének nagy triásza – Stróbl Alajos, Zala György és Fadrusz János – mellett még tucatnyi neves szobrászművész dolgozott, páratlan szépségű alkotásokkal gazdagítva a magyar képzőművészetet, méltó emléket állítva az ezeréves múltnak. A millennium tiszteletére emlékoszlopok, obeliszkek sokasága jelölte győztes vagy vesztes csatáink színhelyét, legtöbbjük tetején a turul tárta ki védelmezőn szárnyait.

Ma már csak alapjai láthatók a csúcson
Fotó: OSZK

Ezt az „aranykort” zárta le az első világháború és Trianon. A megszállt területeken már jóval a diktátum aláírása előtt megkezdődött a magyar emlékművek pusztítása, illetve átértelmezése. A megszállók a történelem „áthangolásának” első akadályát ezekben a figyelemfelkeltő jelekben látták, ezért igyekeztek eltüntetni a terület tulajdonviszonyát jelző szimbólumokat: címereket, emléktáblákat, szobrokat. A második világégés után ugyanez megismétlődött, kiegészülve azzal a pusztítással, amely a szovjet érdekszférába került Magyarországon lezajlott.

TRIANON100 összeállításunkat ide kattintva érheti el!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.