Elkezdődött a Debreceni Őszi Fesztivál

Alig ért véget a kulturális programokban gazdag nyár, hasonló bőséget hoz a Debreceni Őszi Fesztivál programsorozata is. Színházi előadásoktól irodalmi esteken át hangversenyekig terjed a nézők, hallgatók elé tárt kulturális étlap.

Gőz József Miklós
2021. 09. 15. 12:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kezdőesemények tulajdonképpen a könyvhét debreceni programjaival, majd a Térey könyvünneppel vették kezdetüket. Szeptember idusán ugyanis Térey János író-költőre emlékeztek a pályatársak és olvasók, akik születése napján, 14-én sétával járták be kedvenc helyszíneit. A sétaszínháznak elnevezett eseményen a sétát az őt ismerő színészek – Bakota Árpád, Mercs János és Kránitz Richárd – vezették a 2019-ben elhunyt szerző, városról írt könyvei alapján.

A vidék első állatkertje és az ország egyetlen vidám parkja is változatos programokkal várja a debreceni őszt. Szeptemberben ismét megrendezik a Karszalagos hétvégét, amelyen korlátlanul használhatják a játékgépeket. Szeptember 18-án, a kulturális örökség napján a két intézmény történetét mutatják be, októberben pedig egy teljes héten át ünneplik az állatkert lakóit az állatok világhete alkalmából, majd a hónap végén halloweenparti lesz.

A zene kedvelői 21-én hallgathatják meg a Tripla W zenei összeállítást, amely Richard Wagner (Trisztán és Izolda), Weiner Leó (Magyar népi táncok) és Wolf Péter (Cinefónia) műveiből áll össze. Tíz nap múlva orosz esttel ünneplik a Kodály Szimfonikusok a zene világnapját. Ekkor Csajkovszkij hegedűversenyét és patetikus szimfóniáját játsszák.

A hónap végén, a magyar népmese napján a debreceni művelődési központ és ifjúsági ház a Tímárház-Mesterségek Házában népmese napot tart, amely után kihirdetik a Jankovics Marcell emlékére kiírt pályázat eredményét.

Az október nagyszabású absztrakt kiállítással kezdődik. A Párizsi Absztraktok csoportjának a világon ez a harmadik kiállítása, amelyben száz festményt és szobrot láthatnak a nézők. Legértékesebb darabja egy Kandinszkij-alkotás, amelynek biztosítási értéke tízmillió euró.

E hónapban a Csokonai Laborban rendezik meg a negyedik Magdafesztet, amelyen Szabó Magdával kapcsolatos programpontokon kívül női sorsokat ábrázoló alkotások és hölgyalkotók is megjelennek, részben képzőművészetben, részben pedig színjátékban. Ekkorra tervezik bemutatni a Sardar Targirovszki és Adorján Beáta által újraírt történetet is, amely egyesíti a Traviata című Verdi-opera és A kaméliás hölgy című Dumas-regény történetvezetését. 

A dzsesszmuzsikát a tíz éves Debrecen Big Band képviseli majd, amely szólójátékosaival és Horváth Charlie-vel lép a közönség elé. Aki a komoly- és dzsesszzenei művek hallgatása után egy kis könnyebbségre vágyik, megnézheti Bősze Ádám műsorát, amelyben észreveszi, hogy a zenetörténetre is kihatással volt egy majd kétszáz évvel ezelőtt bevezetett karantén.

Novemberben vendégművészek szolgáltatják a komoly zenét, a Purcell kórus és a Capella Savaria közreműködésével mutatják be Händel Theodora című drámai oratóriumát. A hónap végén a debreceni zsinagóga is belép a helyszínek közé, kórusmuzsikát és a bécsi klasszikusok műveiből összeállított műsort hallgathatnak meg a nézők. Előbbin a Kodály Kórus énekesei, utóbbin a Kodály Filharmonikusok szerepelnek.

Borítókép: Karszalagos hétvégére invitál a Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark. Fotó: Facebook

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.