időjárás 1°C Virgil 2021. November 27.
logo
Érdemes felkeresni a Bodorka látogatóközpontot

Szélhajtó küsz és bohóchal

Ozsda Erika
2021.10.25. 10:05 2021.10.26. 12:12
Szélhajtó küsz és bohóchal

A bodorka nemcsak egy keszegféle hal, hanem a Balatoni Vízivilág Látogatóközpont neve is. A Bodorka 2014-ben nyitotta meg kapuit Balatonfüreden, a Tagore sétány közepén. A hatszáz négyzetméteres épület alsó szintjén a recepció, az előadóterem, 15 édesvízi és két tengeri akvárium, valamint két terrárium, az emeleten pedig az irodák és a karanténszoba található. A halgazdálkodási szakemberek a Balatonból, illetve a mellette lévő kisebb folyókból szállítják ide a halakat, s mivel nem tudható, hogy milyen betegséget hoznak a természetes közegből, ezért a beérkező példányok először karanténba kerülnek.

Míg a jegyvásárlásra várakozunk, a pénztári pultok alatt kialakított akváriumokban balatoni halakat nézegethetünk. A bejárat melletti kerti tóban Zita és Béla, a két mocsári teknős él. Ezek az állatok – ahogy az összes magyarországi kétéltű és hüllő – védettek. Felelőtlen gazdák egyre több megunt ékszerteknőst engednek a Balatonba, s mivel elég invazív faj, szűkíti a mocsári teknős életterét.

Ha a Bodorkában a látogatók felnéznek, a mennyezet kialakítása miatt úgy érzik magukat, mintha vízben állnának. Folyosórendszer veszi körbe az előadótermet, ahol a gyerekek által is könnyen érthető 25 perces filmet vetítenek a Balatonról, a tó keletkezéséről, élővilágáról. Tavasszal és ősszel óvodás- és iskoláscsoportoknak előadásokat, biológia-, valamint földrajzórákat is tartanak. A fiatalok kedvencei az itt látható hüllők. Az egyik terráriumban kockás siklók fonódnak össze, a másikban kis tavi békák ülnek.

Az első akváriumban a fenékjáró küllővel ismerkedhetünk meg. Az érintőképernyős rendszer segítségével sok mindent megtudhatunk a halakról, méretükről, élőhelyükről, természetvédelmi értékükről. A Tudtad-e? gombra kattintva mindenféle érdekességről értesülhetünk. Az első akváriumnál a fiatal tó, a 12-15 ezer évvel ezelőtt keletkezett Balaton adatait böngészhetjük. A feliratok a magyar mellett németül és angolul is olvashatók. Akvaristák gondozzák és látják el mindennap élelemmel a halakat. A szakemberek az akváriumok fölötti szekrényt kinyitva etetik az állatokat és tisztítják az élőhelyüket. Az alsó szekrényben a gépészeti berendezések találhatók. Az akváriumok között elhelyezett kisebb üvegvitrinekben növények, csontvázak, a kutatáshoz használt eszközök, mű- és preparált állatok, például sirály, pócgém, vidra láthatók. Minden kis horgász első hala, amely a horgára akad, a szélhajtó küsz, népszerűbb nevén a sneci, amelyet nem könnyű akváriumi körülmények között tartani. Különböző méretű és korú sügéreket is megfigyelhetünk. Közelről jól láthatóak a ragadozó hal tűhegyes kis fogai. A legnagyobb akváriumban nyolc-tíz kilós pontyokat lehet látni, mellettük balinok és compók úszkálnak. A klasszikus balatoni hal, a harcsa már egy éve él a Bodorkában. Az előző példány akkorára nőtt, hogy ki kellett venni az akváriumból. A névadók, a vörös szemű bodorkák lakótársa egy legalább nyolcvan centiméter hosszú angolna. A kiállítás végén két tengeri akvárium mellett haladhatunk el. A tengeri pérek, barna korallsügérek Balatonfüred testvérvárosából, a horvátországi Opatijából érkeztek. Megtalálhatók itt a vitorlás- és doktorhalak, valamint a mesefilmekből Némóként ismert bohóchal is.

(Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont – Balatonfüred, Tagore sétány 333.)

Borítókép: Fotó: Mirkó István