időjárás 2°C Artúr, Vince 2022. January 22.
logo

A magyar őstörténet eddig ismeretlen részleteire derülhet fény Georgiában

Magyar Nemzet
2021.12.07. 20:07 2021.12.07. 20:28
 A magyar őstörténet eddig ismeretlen részleteire derülhet fény Georgiában

Hidán Csaba és Nagy-Luttenberger István történészek a Magyarságkutató Intézetet képviselve kétnapos georgiai küldetésen vettek részt Horváth-Lugossy Gábor főigazgató megbízásából.  A Georgiai Nemzeti Múzeumban (Georgian National Museum) Misha Tseretelivel, a múzeum helyettes vezetőjével tárgyaltak. 

Ezen körvonalazódott egy különleges betekintés lehetősége, amely a magyar őstörténet származási, kulturális kapcsolatainak, annak eddig számunkra ismeretlen részletek megismerését tenné lehetővé.

A georgiai kulturális, ifjúsági és sportminisztériumban tárgyaltak Tariel Kiparoidze örökségvédelmi szakértővel, aki biztosította őket az együttműködési szándékáról.

 

Ezután a georgiai nemzeti parlament könyvtárában megtekintették a Zichy Mihály festőművész által illusztrált legjelentősebb középkori grúz költő, Sota Rusztaveli A párducbőrös lovag című, a georgiaiak nemzeti eposzának tekintett művét illusztrációjaként készült alkotásaiból, illetve a Nemzeti Archívum kiállításának egyedülálló és magyar vonatkozású dokumentumait.

Hidán Csaba és Nagy-Luttenberger István tárgyalt Teona Iashvilivel, az archívum vezetőjével, aki szintén kész együttműködni az intézettel.

A kutatók részt vettek Mihkeil Chkenkeli oktatási és kulturális miniszter Kásler Miklós miniszter részére adott díszvacsoráján, amelyen Valerian Gobronidze miniszterhelyettessel volt módjuk részletesebben tárgyalni.

A kétnapos program zárásaként Hidán Csaba és Nagy-Luttenberger István kutatóink részt vettek George Sharvasidze, a Tbiliszi Állami Egyetem rektora által adott hagyományőrző vacsorán. 

Borítókép:  Nagy-Luttenberger István, Hidán Csaba és Tariel Kiparoidze (Forrás: Facebook)