Látványos bolygóegyüttállás várható december 10-én

A Vénusz, a Szaturnusz, a Jupiter és a Hold december 10. éjjelén hosszú kozmikus vonalat rajzol szemünk elé. Az egymástól 15-20 fokra járó égitestek megfigyeléséhez távcsőre sem lesz szükségünk, az együttállás szabad szemmel mutatja majd meg igazi szépségét. Érdemes egész decemberben figyelni az eget, mert Mikulástól szilveszterig szebbnél szebb együttállásokban gyönyörködhetünk az esti égbolton – adta hírül a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Magyar Nemzet
2021. 12. 01. 21:00
Forrás: Svábhegyi Csillagvizsgáló
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az együttállás december 10-én, naplemente után fokozatosan bontakozik ki szemünk előtt, mind a négy égitest pedig délután öt órakor látható majd teljes pompájában. Az együttállás első szabadszemes tagja, az Esthajnalcsillag, másnéven Vénusz olyan fényes lesz, hogy akár a napnyugta pillanatában is láthatjuk már.

Második a sorban a Szaturnusz, mely naracssárgás csillag formájában bukkan elénk, a sötétedés beálltával. Látszó átmérője a legkisebb a megfigyelhető bolygók közül, korongjának megpillantásához 20-30-szoros nagyítású távcső szükséges. Gyűrűje viszont az egyik legcsodálatosabb alakzat az egész égbolton, ha van távcsövünk, mindenképp érdemes gyönyörködni benne.

Fotó: Svábhegyi Csillagvizsgáló

A Jupiter mivel még magasan jár az égen, kiválóan megfigyelhető. Egy legalább 10-szeres nagyítású kézitávcsőben a körülötte keringő Galilei-holdak is felbukkannak, bal oldalán az Io és az Europa, jobb oldalán a Callisto és a Ganymedes tartózkodik majd. Nagyobb nagyításon a bolygó egyenlítői felhősávjai, és ezek bájos felhőörvényi, fodrai is szemeink elé tárulnak.

A bolygósorakozót végül a Hold zárja. Egy kézitávcsővel már szépen megfigyelhetjük rajta a sötét holdi tengereket, sőt, néhány krátert is a fény-árnyék határon. A megvilágítatlan oldal derengése, a titokzatos hamuszürke fény már elég halvány, de távcsővel ez is látszik majd. Akinek nincs saját távcsöve otthon, annak érdemes lehet ellátogatni a Svábhegyi Csillagvizsgálóba, ahol Budapest legnagyobb bemutató távcsövét használják az égitestek észlelésére.

Bár az együttállás december 10-én a leglátványosabb, a cérnavékony, majd egyre dagadó holdsarló útját már december 6-a estétől kezdve végigkövethetjük az égen. Szilveszterkor a három bolygóhoz még a Merkúr is csatlakozik, hogy január 4-én, a Vénusz–Merkúr–Hold–Szaturnusz–Jupiter csodálatos ötös együttállásával köszönthessük az újévet.

Borítókép: A Vénusz, a Szaturnusz, a Jupiter és a Hold december 10. éjjelén (Forrás: Svábhegyi Csillagvizsgáló)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.