Tíz pontban válaszolt a vidékiek számonkérésére Ókovács Szilveszter

Pontokba szedte a vidéki zenei vezetőknek szánt válaszait a Magyar Állami Operaház. A kikérők megszüntetéséről azt írták, hogy ha nincs próbanap vagy előadás az Operában, az énekes azt kezd a szabadidejével, amit és ahol szeretne, valamint rendelkezésre bocsátották a szerződött énekeseik foglalt és szabad periódusait, és ezt a gyakorlatot a következő két évadra is kiterjesztik. Ezzel lezártnak tekintik a vitát.

Magyar Nemzet
2022. 01. 01. 13:30
Budapest 20140220 Vegyes 2014 Tavasz Interjú Ókovács Szilveszter a Magyar Állami Operaház igazgatójával Ezüst rózsa bál Hosszabbítás portré Fotó: Mirkó István Nemzeti Sport Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levelet írt az Index szerkesztőségének a Magyar Állami Operaház, amelyben a vidéki zenei vezetők számonkérésére reagálnak (az eset előzményeiről lapunk is beszámolt). Dióhéjban az történt, hogy az Operaház megszünteti a kikérők rendszerét, magyarán  egyetlen énekes sem dolgozhat párhuzamosan vidéki intézményeikben, próbaidőszakban. Ókovács Szilveszter a minőség garantálásával magyarázta meg a döntést; a vidékiek szerint ez olyasmi, mintha egy fővárosi kórház leszerződtetné az ország összes aneszteziológusát. 

A Magyar Állami Operaház tíz pontban fogalmazta meg a válaszait, melyeket változtatás nélkül közlünk. Ókovács Szilveszter ezzel lezártnak tekinti a vitát. 

1. Most is van lehetőség a szerződött magánénekeseknek főigazgatói engedély megszerzésére, hogy próbát mulasszanak, de az már csak kivételes esetben adható, hisz az Operának kárt okoz.

2. Ha nincs próbanap vagy előadás az Operában, az énekes most is azt kezd a szabadidejével, erejével, amit és ahol szeretne.

3. Az Opera 110 magyar énekessel áll szerződésben, nem 140-nel. Közülük nagyjából a művészek felét köti le fél szezonnál hosszabb időre, tehát lényegét tekintve a magyar énekesi potenciál mintegy fele szabad marad.

4. Október közepén az öt vidéki, opera tagozatos színház igazgatójával az Opera Eiffel Műhelyházában megbeszélés zajlott, ahol az intézmény minden kérdést megválaszolt. (OperaFórumra pedig az elmúlt évtizedben háromszor került sor az Opera színházaiban, vidéki vezetők részvételével.)

5. A magánénekesek vállalkozók, szerződéseiket szabad akaratból kötik, az Opera által kínált novemberi felmondási lehetőséget senki sem vette közülük igénybe.

6. Az Opera rendelkezésre bocsátotta szerződött énekeseinek foglalt és szabad periódusait, és ezt a gyakorlatot a következő két évadra is kiterjeszti heteken belül, ahogy azt az egyeztetésen önkéntes vállalásként meg is ígérte.

7. Ha a vidéki tagozatok hajlandók volnának e tábla figyelembevételével előretervezni, és nem ragaszkodnának azokhoz a művészekhez, akik az ominózus időszakban már az Operába köteleződtek el, akkor saját előadásaikat is meg tudnák oldani.

8. Az Operával kötött énekesi szerződés mindkét felet kötelezi, de az intézmény újabb gesztusként 2022. január 23-ig megint lehetővé teszi a szerződésből való jogkövetkezmény nélküli kilépést vagy annak módosítását, ha az adott művész az Operánál leszerződött időszak és szerep helyett inkább máshol, mást kíván énekelni. (A sajtót az esetleges kilépők számáról tájékoztatni fogjuk, bármekkora természetes szám is legyen az.)

9. A 2022/23-as és a 2023/24-es évad foglaltsági listáinak rendelkezésre bocsátása után, előreláthatólag január legvégén az Opera áttekintő munkamegbeszélést kezdeményez a vidéki operatagozatokkal, ennek egyetlen feltétele, hogy a prózista igazgatók és zeneigazgatóik egyaránt részt vegyenek azon, a korábbi, elcsúszó információkat kerülendő.

10. A Magyar Állami Operaház az ismeretlen céllal, ám nagy energiák árán generált művitát a maga részéről lezártnak tekinti.

Borítókép: Ókovács Szilveszter (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.