időjárás 18°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

„Ha távozol, írva fakadok”

Nagy Koppány Zsolt
2022.02.14. 06:14
„Ha távozol, írva fakadok”

A kötet meggyőző erővel bizonyítja, hogy Pejin Lea nemcsak dalszerzőként és előadóművészként, hanem költőként is jelentőset alkot, akinek új és új kötetei megjelenése eseményszámba megy majd.

Pejin Lea az Előretolt Helyőrség Íróakadémia hallgatója, már címében – de tartalmában, felépítésében, újszerű és egyéni hangjában – is különleges debütkötete Nyugati csiga körfűrésszel álmodik címmel jelent meg 2017-ben. Nyilvánvalóan az első kérdés, ami az olvasóban felmerül, hogy vajon a szerző mennyire mozdult el korábbi kötetétől, tetten érhető-e a változás vagy ugyanaz maradt a hang.

Nos, a válasz az, hogy a hang és a témák maradtak: erotika, közéleti gondolkodás, határon túli magyarhelyzet, sőt -helyzetelemzés. (Pejin Lea Zentán született, jelenleg azonban Magyarországon él.) Ugyanakkor érezhetően szenvedélyesebb és „mélyebb” lett a hang, a dolgoknak, jelenségeknek, történéseknek – mind a magánéletben, mint a kinti világban – tétje van már, mégpedig egzisztenciális tétje. És jókora adag szorongás is társul mindehhez, igaz, ez már a korábbi kötetben is így volt – viszont a friss, és túlzás nélkül üde hang továbbra is sikeresen ellensúlyozza az olykori elkomorulást. A könyv fülszövege is hasonló a következtetésekre jut: „Pejin Lea költészete ugyanolyan féktelen maradt, mint amilyennek megismertük. Nem túl díszes, mindenféle modorosságtól mentes, nyers, lényegre törő. Érzelmes, fájdalmas, néhol keserédes, lázadó és megmondó lírai napló.”

Feltűnő néhol a dalszövegszerű, refrénre kihegyezett és refrénre felépített kifejezésmód – „civilben” Pejin Lea ugyanis dalszerző és előadó is –, valamint a korábbi kötetet is jellemző, igényes szójátékokhoz való vonzódás (például a címben is idézett „ha távozol, írva fakadok”, vagy ez: „fuldokol átlósan a bácsi / 30 év dohányzási / ékszer a tüdőn / a rákja. / hogy él, elég nagy mákja van”, illetve: „tüntet a kockás papír is, behálózza / a teret a magány, tüntet a félelem: / csadorból gödörbe”).

A két ciklusra osztott versek ciklusokra osztási megfontolása mögött talán a magánélet és a közélet feldolgozásának igénye húzódik meg, mindenesetre mind az első ciklus univerzális szerelem iránti vágya és a beteljesült vágy csömöre tematikában, mint pedig a veretes közéleti vélemények tematikában vannak maradandó alkotások a kötetben. Példa az első ciklusból az Ima az éhezőkért című vers: „a testem egy játszótér, / vasárnaponként templom. / csúszdázik az Enikő, / hintázik az Áron / Mindennapi libidójuk / add meg nekik ma / Ha nem jó a libikóka, / nincsen nyalóka”, a másodikból pedig egy részlet a talán legjelentősebb hosszú versből, a Galamb-eset című írás végéből: „Mindez akkortájt történt, / mikor végleg kikapcsolták a szerb számomat, / s mikor megkaptam laminálva a tajkártyámat, / erre fogom szívtelen tettem, hogy / kilöktem egy halott galambot a lakásunk elé. / Akkor jöttem rá, hogy nincs visszaút. / Sem az igazán magyarrá válásból, sem a halálból.” A költői hang és nyelv minőségének demonstrálására idézném ugyanennek a versnek az első sorait is: „Karácsonyíze volt a kürtőskalácsnak, / a cimet tehette. / Még gőzölgött, amikor a peron mellett / sorban álló galambokat bámultam. / Egyik-másik talán öngyilkos hajlamból, / a többiek csak galambságból ácsorogtak, / gyenge lábaikkal kapaszkodtak a kihűlőben lévő / beton fel-felgyűrődő darabkáiba.”

A kötet meggyőző erővel bizonyítja, hogy Pejin Lea nemcsak dalszerzőként és előadóművészként, hanem költőként is jelentőset alkot, akinek új és új kötetei megjelenése eseményszámba megy majd.

Pejin Lea: Hogy meg sem érte. Előretolt Helyőrség Íróakadémia, Budapest, 2021.

Borítókép: Pejin Lea (Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.