Ingyenesen elérhető a Testről és lélekről a Filmión

Morcsányi Géza emlékére mától egészen vasárnap estig ingyenesen lehet megnézni Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Arany Medvével jutalmazott és Oscar-díjra jelölt, nagy sikerű filmjét a Nemzeti Filmintézet streaming oldalán, a Filmión.

Magyar Nemzet
2023. 01. 06. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Morcsányi Géza műfordító, dramaturg, szerkesztő, a Magvető Kiadó egykori igazgatója élete 71. évében hunyt el a napokban. Emlékére a Nemzeti Filmintézet streaming oldalra, a Filmio vasárnapig ingyenesen elérhetővé tette a Testről és lélekről című filmet, mely alkotás a szerelem törékeny csodájáról mesél, és egy csapásra igazi világsiker lett. A Testről és lélekről két főszereplője Mária (Borbély Alexandra) és Endre (Morcsányi Géza), akik egy vágóhídon dolgoznak. A nő pontos, szigorú minőségellenőr, különös viselkedése eltávolítja a kollégáitól. A férfi kedves, udvarias főnök, de lebénult bal keze miatt visszahúzódó. Egy üzemi pszichológiai vizsgálat során véletlenül kiderül, hogy ők ketten ugyanazt álmodják. A felismerés után a valóságban is próbálnak kapcsolatot teremteni.

 

Enyedi Ildikó a Testről és lélekről férfi főszerepére Morcsányi Gézát, a magyar irodalmi élet meghatározó alakját kérte fel.

Morcsányi a Könyves Magazinnak nyilatkozva elevenítette fel emlékeit: 

Soha életemben nem vágytam rá, hogy szerepeljek, (…) amikor Ildikó megkeresett, arról kezdtem beszélni neki, hogy bármennyire is büszke vagyok a szerzőinkre, bármennyire is határtalanul boldog vagyok a könyveik sikerétől, egy-egy jól sikerült felolvasástól, nyomasztanak már azok a fellépések, amelyeket a kiadó igazgatójaként abszolválnom kell, és igyekszem minden ilyen alkalommal a kollégáimat előtérbe tolni. Meg is ijedt, hogy ezek után talán nemet mondok, én azonban épp fordítva okoskodtam. Gondoltam, a forgatás nem fellépés, nincs közönség, amikor meg majd lesz, ott már nekem nem kell ott lennem. (…) Valószínűleg nagyon vágytam valami önfeledtségre.

A Filmio holnapja itt érhető el. 

Borítókép: Borbély Alexandra és Morcsányi Géza, a Testről és lélekről főszereplői (Forrás: NFI)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.