Nemzeti ünnep Szent László városában

Háromnapos közösségi eseményen ünnepli a magyar államalapítást augusztus 19. és 21. között Nagyvárad magyarsága – tájékoztatta a nyilvánosságot az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ).

Magyar Nemzet
2023. 08. 10. 20:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szent László Egyesület, az Érmelléki Gazdák Egyesülete, a Magyar Polgári Egyesület és az önkormányzat turisztikai egyesülete (APTOR) által szervezett Magyar Kulturális Napok rendezvénysorozata augusztus 19-én a helyi termelők és kézművesek vásárával kezdődik a Szent László téren, ahol három napon keresztül hetven standdal várják az érdeklődőket. Szombaton családi programot is tartanak, kézműves-foglalkozások és gyerekkoncert is lesz.
A gyerekfoglalkozások augusztus 20-án is folytatódnak, majd 17 órától a Szigligeti Színházban a délvidéki Udvari Kamaraszínház adja elő Anjou – A liliom útvesztői című produkcióját. Utána a színház előtti Bémer téren tartják a hagyományos kenyérszelést és a Nagyváradi Állami Filharmónia koncertjét.

Zatykó Gyula, a nagyváradi polgármesteri hivatal magyar ügyekért felelős tanácsadója (Fotó: Vigh Laszló Miklós)


Az ünnepi esemény részeként 21.15-től a Szent László téren levetítik az István, a király rockopera 1983-as, eredeti felvételét. Zatykó Gyula, a nagyváradi polgármesteri hivatal magyar ügyekért felelős tanácsadója emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás előtt még a felvétel birtoklásáért is büntetés járt. 

Íme, mára Szent László király városának főterén, közösen tekinthetjük meg nemzeti kultúránk e kimagasló alkotását

– idézte az EMSZ közleménye a polgármesteri tanácsadót.
Hétfőn, augusztus 21-én a hagyományokhoz híven Nagyváradra érkezik a Debreceni Virágkarnevál négy virágkocsija – közöttük a Szent Koronát ábrázoló –, amelyek a Szent László téren lesznek láthatók. Itt 14 órától néptáncosok és mazsorettek is fellépnek.

Borítókép: A júniusban megtartott Szent László Napok közönsége (Forrás: szentlaszlonapok.ro)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.