Szatyorban, véres párnák között került vissza Van Gogh festménye a jogos tulajdonosához + videó

Lehet, hogy ebből még egyszer akciófilmet forgatnak.

Forrás: BBC2023. 09. 13. 12:10
null
An handout picture released by Dutch art detective Arthur Brand shows a portrait of him posing with the painting title "Parsonage Garden at Nuenen in Spring", painted by Vincent van Gogh in 1884, at his home in Amsterdam on September 11, 2023. Brand has recovered a precious Vincent van Gogh painting that was stolen from a museum in a daring midnight heist during the coronavirus lockdown three-and-a-half years ago. Brand, dubbed the "Indiana Jones of the Art World" for tracing a series of high-profile lost artworks, told AFP that confirming the painting was the stolen Van Gogh was "one of the greatest moments of my life." (Photo by Handout / ARTHUR BRAND / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /Arthur Brand " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét biztos kezekbe került, ráadásul sértetlenül Vincent van Gogh Tavaszi kert című festménye, amelyet egy holland múzeumból loptak el még 2020 márciusában.

A 139 éves festményt egy véres párnával bélelt szatyorban vitte el egy férfi Arthur Brand műkincsnyomozó otthonához, és abban egyeztek meg, hogy a férfi megőrizheti az aninomitását – írja a BBC. A párna akkor lett véres, amikor a rejtélyes férfi visszaszerezte a festményt, állítólag az akcióban megsebesítette az ujját. A nyomozó elmondta azt is, hogy a megtalálónak nincs köze a rabláshoz. 

A festményen egyébként kisebb karcolások keletkeztek időközben, de ezek mindegyike restaurálható.

A képet még 2020 márciusában lopták el a lareni múzeumból, ahol a tolvaj nemes egyszerűséggel kalapáccsal törte be az üvegajtókat. A férfit egy évvel később el is kapták, és egy DNS-tesztnek köszönhetően kiderült az is, hogy egy hónappal a Van Gogh-fiaskó után Leerdamból is lopott egy Frans Hals-festményt. Az elkövetőt nyolc év börtönre ítélték, viszont a Van Gogh-képet addigra már továbbadta, a rendőrség információi szerint egy bűnszervezetnek. 

Miután visszaszolgáltatták, a kép visszakerült a groningeni Van Gogh-múzeumba, eredetileg ugyanis itt tartják a művet. Egyelőre restaurálásra vár, majd újra kiállítják. Az intézmény igazgatója azt mondta, az eset annyira traumatizálta, hogy többé nem nem adja kölcsön a festményt más múzeumoknak. 

Borítókép: Arthur Brand a visszaszolgáltatott képpel (Fotó: AFP/Arthur Brand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.