Torokéneklés és táncházkoncert a Fonóban

A Jamese 10 éves, a Berka együttes 15, és érkezik a Tuvai Köztársaságból az idén 30 éves, legendás Huun Huur Tu, melynek tagjai nemcsak koncertet, de torokéneklő workshopot is tartanak. Mozgalmas hónap lesz az október a Fonóban számos remek koncerttel, táncházzal és rendhagyó programmal.

Forrás: Fonó Budai Zeneház2023. 10. 12. 8:00
Huun Huur Tu együttes
Az idén 30 éves Huun Huur Tu zenekar a torokéneklés és a világzene első számú előadója (Forrás: Fonó Budai Zeneház) Fotó: Fonó Budai Zeneház Forrás: Fonó Budai Zeneház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos és meghatározó zenekara lett a hazai zenei színtérnek tíz év alatt a JaMese. A változatlan felállásban zenélő és alkotó négytagú zenekarnak négy nagylemeze jelent meg, a legfrissebb Odaát idebent címmel idén februárban. Zenéjüknek állandó, fontos eleme a népdal, a kortárs vers és a többszólamú looptémák kísérve groove-os, dallamos szólamokkal. 10 éves Csak a Napba produkciójukkal október 12-én állnak színpadra a Fonóban. 

A Jamese együttes
A JaMese együttes zenéjének állandó, fontos eleme a népdal, a kortárs vers (Forrás: Fonó Budai Zeneház/Kis Kata Linda) 

A ház egyik legismertebb, moldvai táncházát muzsikálja kéthetente a Berka együttes, akik idén ünneplik 15. születésnapjukat. „Hálásak vagyunk Istennek, hogy most, ennyi idő után is megvannak a közös célok, tervek, tele vagyunk alkotói vággyal és továbbra is nagy örömet okoz a muzsikálás. 

Berka
Az idén 15 éves Berka koncertje után táncház is lesz (Forrás: Fonó Budai Zeneház/Preisler Zsolt) 

Októberben koncert formájában megidézzük az elmúlt másfél évtized számunkra legkedvesebb alkotásait, melyhez a zenekar korábbi muzsikusai is csatlakozni fognak. A koncert után természetesen táncházat is muzsikálunk! Várunk mindenkit sok szeretettel!” – ígéri a zenekar a jubileumi koncertjéről és táncházáról, amelynek október 13-án ad otthont a Fonó.

Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák koncertje nélkül nem telik el évad a Fonóban. 

A világ legjobb szájharmonikása és bandája mindig megújulva, mégis ismerősen, a tőlük megszokott zenei minőséggel érkeznek. 

Vannak visszatérően kihagyhatatlan koncertek – általában ezek az esték is azok. Legközelebb október 20-án a Fonóban.

Dresch Mhály ezúttal nem saját zenekarával érkezik, hanem vendégként. Október 26-án debütál a Fonóban a Baló Sámuel trió. A fiatal zongorista élete egyik korai jazz-élményeként a Dresch Quartet koncertjét emlegeti. Azóta hosszú út vezetett odáig, hogy etnojazz Kossuth-díjas kollégájával, Dresch Mihállyal együtt léphessen fel. Zenei együttgondolkodásukat tapasztalhatjuk majd meg a Fonóban október 26-án.

Tímár Sára és zenekara
Tímár Sára és zenekara megzenésített verseket, népdalokat, saját szerzeményeket ad elő (Forrás: Fonó Budai Zeneház) 

Tavasszal jelent meg Tímár Sára és zenekara ötödik lemeze, az Ének a határtalanról. Weöres Sándor költeményét választották címként, amely jelzi, hogy komoly témák kerülnek terítékre. Olyan népdalok és Weöres, illetve Kányádi megzenésített versek hangzanak el, amelyeknek központi gondolata az örökkévalóság, a harmóniakeresés, a halál utáni élet, a tudatosodás, vagy az örök érvényű szerelem. 

Tímár Sára és Szabó Dániel ezúttal dalszerzőként is megmutatkozik, közösen készítették a versmegzenésítéseket és a népzenei feldolgozásokat. 

A koncert október 27-én lesz a Fonóban.

Lenyűgöző mérföldkövet ünnepel a harminc éve alakult legendás tuvai torokénekes és világzenei együttes, a Huun Huur Tu zenekar. Az elmúlt három évtized alatt a torokéneklés és a világzene első számú előadójaként váltak ismertté, és világszerte elkápráztatták a közönséget egyedi és magával ragadó hangzásukkal. 

A tuvai Huun Huur Tu együttes
Idén harmincéves a legendás tuvai együttes, a Huun Huur Tu (Forrás: Fonó Budai Zeneház)

Lélegzetelállító zenéjük egy másik világba repít, az ősi ritmusokat modern érzékenységgel ötvözve. Harmincadik évfordulójukat október 28-án ünneplik a Fonóban. 

Az esemény másnapján különleges torokéneklés workshopot tart az együttes angol nyelven, amelyre még nyitott a jelentkezés. 

A workshopról részleteket a Fonó weboldalán lehet találni.

 

Borítókép: Az idén harmincéves Huun Huur Tu zenekar a torokéneklés és a világzene első számú előadója (Forrás: Fonó Budai Zeneház)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.