Edina 2024. február 26.
logo
A Munkácsy-díjas festőművész a Látlak tárlaton

Gaál József vezet a köröndi arcok között

2023.11.08. 10:00
Gaál József vezet a köröndi arcok között

Gaál József Munkácsy -díjas festőművész is jelen volt műveivel azon a portrékiállításon, amely huszonkét idei és tavalyi festmény reprodukcióját tartalmazza, és a köröndi műemlékek előtti kerítésen látható. A Standby Projekt negyedik alkalommal épített tárlatot a köröndön.

Gaál József Munkácsy-díjas festőművész tartja a Standby Projekt Kodály köröndön felépített kültéri csoportos kiállítás első  tárlatvezetését november 20-án 16:30-tól. 

Arcok, körönd
Jakatics-Szabó Veronika portréja előtt Szilléry Éva szervező. Forrás: Standby Projekt

A Látlak címmel rendezett szabadtéri tárlat huszonkét kortárs festő reprója, amelyet molinókon a kerítésre helyeztek három köröndi palota kerítésére. A Standby Projekt a pandémia óta foglalkozik reprodukciók szabadtéri kiállításával, rendszerint egy-egy téma köré építi kurátori válogatását. A Látlak kiállításon 2022–23-as portrékat vártak a felkért alkotóktól, a művészeket Verebics Kati festőművész és Szilléry Éva kiállításszervező, kulturális újságíró válogatták. 

Arcok, körönd
Gesztelyi Nagy Zsuzsa saját alkotása, A szemed című kép előtt. Forrás: Facebook

A virtuális tér ezer felületet kínál arra, hogy az emberek kövessék egymást, és arra is, hogy megmutassák az arcukat. Bárhol is vagyunk a földön, olyan, mintha figyelnénk egymást, és a technika odáig fejlődött, hogy azonosítjuk, sőt néha előtérbe helyezzük a közösségi felületeken látott képet. Pedig a virtualitásban megjelenő arc sokszor idealizált képet mutat rólunk: nem feltétlenül őszinte, inkább bizonyos elvárásoknak próbál megfelelni.

A festő mást lát, megállít egy pillanatot, és mögé néz a maszkoknak, a játszmáknak, történetet ír a pillanatból. Teljesen más megismerés ez, mint a naponta ránk ömlő képek érdektelen egymásutánjával való találkozás, és talán megtanít szembenézni és újra meglátni egymást.

arcok
Gaál József tartja a tárlatvezetést. Forrás: Facebook

Huszonkét  festőtől azt kérték a szervezők, hogy adjanak olyan portrékat a szabadtéri tárlatra, amiket vagy tavaly, vagy idén festettek. Mindegy, hogy fiktív arc, önportré vagy ismert ember arca, de a jelenből legyenek: kíváncsiak voltak arra, hogy ebben az időszakban mely arcok állították meg a kortárs alkotókat. 22 portré született, több közülük a kiállításra készült, rejtett és tisztán kivehető tekintetekkel.

 

A kiállító művészek: 

Ázbej Kristóf, Jakatics-Szabó Veronika, Verebics Kati, Nádas Alexandra, Zászkaliczky Ágnes, Weiler Péter, Szőke Péter Jakab, Verebics Ági, Ferenczy Zsolt, Nemes Anna, Szurcsik József, Gaál József, Baksai József, Fehér László, Szikra Ági, Gesztelyi Nagy Zsuzsa, Naomi Devil, Széchy Beata, Szerényi Gábor, Töttös Kata, Irina Drozd, Horváth Dániel

 

Arcok, lelkek, rezdülések

Mediterrán hangulatú megnyitón találkozhattak a Látlak című kiállítás mélységeket megmutató képeivel azok, akik október 11-én este ellátogattak a Kodály köröndre.

 

Borítókép: Kodály körönd-kiállítás (Fotó: Szilléry Éva) 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.