Arcok, lelkek, rezdülések

Mediterrán hangulatú megnyitón találkozhattak a Látlak című kiállítás új világokat feltáró képeivel azok, akik október 11-én este ellátogattak a Kodály köröndre. A körívben elhelyezett paloták közül a Hübner Nándor megrendelte, felújítás alatt álló neoreneszánsz épület előtt gyűlt össze a képzőművészet iránt érdeklődők sora.

2023. 10. 12. 13:30
Látlak kiállítás, Kodály körönd
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felkért huszonkét képzőművész idei és tavalyi munkáiból áll össze a portrékat, felnagyított arcokat, képmásokat felsorakoztató tárlat, amelyeket Szilléry Éva szervező és Verebics Kati festőművész válogatott. Horváth Éva Mónika festőművész közösséget erősítő, komoly bevezetője nyitotta meg a tárlatot, Huzella Péter pedig dalokkal és személyes történetekkel várta az ide érkezőket. A kortárs alkotók az arcunkat, azaz a legszemélyesebb, ránk leginkább jellemző oldalunkat mutatták meg, különböző művészi eszközökkel, változatos nézőpontokból. 

Látlak kiállítás, Kodály körönd
Szilléry Éva köszönti az érkezőket a Látlak című szabadtéri kiállításon (Fotó: Bach Máté)

Ma, amikor kapcsolatainkból sokszor épp a személyesség hiányzik, hiszen sokszor csak halljuk egymást vagy írunk egymásnak, de nincs képünk a másikról – gyakran önmagunkról sem –, kissé zavarba ejtő, egyben felszabadító érzés is nagy méretű arcok, közelre hozott részletes arctérképek mellett elsétálni. Mindehhez festői környezetet adnak a körönd épületei, vagy pedig éppen az átalakulás-felújítás állapotában egyfajta belső átlényegülésre hívják fel a figyelmünket.

Ahogy Irina Drozd kisfiúportréját, Szurcsik József többszörözött arcait, Fehér László napszemüveg mögé bújtatott gyerekarcocskáját vagy Töttös Kata Béke című női arcát nézzük, mi magunk is tagjaivá válunk ennek a sokféle arcú közösségnek. Ráadásul egy-egy motívumnak, így a békegalamb ábrázolásnak a jelenlegi világhelyzetben még erősebb az üzenete, de akár Ördög Noémi (Naomi Devil) tájképbe komponált portréjának csónakját is érezhetjük az elvágyódás hangsúlyos jelképének.

Az eddigi tárlatok közül ez lett a legszebb, és leglátványosabb, mind a kivitelezést mind a megjelenítést illetően – véli a szervező, Szilléry Éva kolléganőnk, aki 2020-ban, 2021-ben, majd idén a júniusi Kizökkent idők című tárlat után most megrendezte ezt az őszi eseményt is. A szabadtéri kiállítás október–november folyamán lesz megtekinthető a belváros hangulatos pontján, a világörökség részét képező épületek kerítéseire függesztve.

Az alkotók névsora

Ázbej Kristóf, Baksai József, Naomi Devil, Irina Drozd, Fehér László, Ferenczy Zsolt, Gaál József, Gesztelyi Nagy Zsuzsa, Horváth Dániel, Jakatics-Szabó Veronika, Nádas Alexandra, Nemes Anna,  Széchy Beata, Szerényi Gábor, Szikra Ági, Szőke Péter Jakab, Szurcsik József, Töttös Kata, Verebics Ági, Verebics Kati, Weiler Péter, Zászkaliczky Ágnes

Borítókép: Gesztelyi Nagy Zsuzsa A szemed című alkotása a háttrében (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.