A Kizökkent idők című, idei Standby képeit a rosszra való felkészülés jellemzi + videó

Kizökkent idők – e cím alatt s ezzel a gondolatisággal válogatott kortárs festményeket Baksai József Munkácsy-díjas festőművész és Horváth Dániel festőművész a kolléganőnk, Szilléry Éva, valamint Raden Hanna indította Standby projekt idei tárlatára. A kiállított művek reprodukciói a megszokottnak megfelelően a Kodály köröndön várják az érdeklődőket, illetve új helyen, a körönd sarkán fellelhető ad hoc galériában szintén megszemlélhetjük Ferenczy Zsolt, Herman Levente, Horváth Rita, Kaliczka Patrícia, Kortmann Járay Katalin, Mendreczky Karina, Szabó Ábel, Szabó Dorottya, Szurcsik József, Tomasz Piars eredeti műalkotásait.

2023. 06. 30. 5:58
null
Budapest Standby Kizökkent Idő kiállításmegnyitó. Kodály körönd Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kizökkent idők megnyitóján Farkas Adrienn kulturális újságíró, a Kossuth rádió műsorvezetője elárulta, hogy először a szabadban szembesült a művekkel, amelyek láttán Noah Harai történész szavai ötlöttek fel benne: három dolog fog eltűnni az emberiség életéből: a háború, a járványok és az éhezés.

Kizökkent idők, Standby
A Kizökkent idők című Standby kiállítást megnyitja Farkas Adrienn Fotó: Teknős Miklós

– Tévedett – jelentette ki Farkas Adrienn. – A Horváth Rita művén ábrázolt szeméthalom mutatja mindazt, amit képtelenek vagyunk kitakarítani az életünkből. Például a háborút.

Az újságíró bevallotta: az alkotók elmondták neki, hogy ezeket a képeket nem most festették.

A bennük lévő nyugtalanság mégis a mai híreket tükrözik vissza, ilyen kizökkent időben élünk

– fejtette ki Farkas Adrienn, hozzáfűzve: az elmúlt hetven év Európában a béke, a gyarapodás jegyében telt, most derült ki, milyen ritka kincsek is ezek, tudniillik alig akad generáció, amelynek ne kellett volna átélnie a háború borzalmait.

– Természetesebb állapot az emberiség számára az ellenségtől, a háborútól, a járványoktól való szorongás. Igazi készenléti állapot, szembenézés a valósággal – magyarázta a Kossuth rádió munkatársa. – E képek mutatják, hogy azt várjuk a művészektől, emeljék a mi hétköznapi gondjainkat valamiféle hősies küzdelemmé.

Farkas Adrienn szerint az a jó mű, amit nem kell megmagyarázni, amit kétezer esztendő múlva is érteni fognak.

– Nem csupán érteni, de érezni – fogalmazott, majd példaként hozta Szurcsik József vásznát, amin a tiszta vizű patakot füstöt okádó kémények szegélyzik.

A műsorvezető megnyitójában kifejtette: Ferenczy Zsolt munkája eszébe juttatta Kevin Carter Pulitzer-díjat nyert, 1993-as alkotását, A keselyű és a kislány címűt. Ennek publikálása után, a támadások miatt, mert fotózott, ahelyett, hogy segített volna, a fényképész öngyilkos lett. Kaliczka Patrícia, a harmadik szem ábrázolásával, a kollektív tudatalattival és az egyéni tudatossal játszik. Szabó Dorottya visszavitte gyermekkorába az újságírót, aki valódi bátorságként értékelte, amiért megjelenítette saját ifjúsága szörnyecskéit. Szabó Ábel beszélgetésükkor úgy vélte, nem nyomasztó a képe, hiába jelenít meg a karantént idéző maszkos alakokat a szédítő éjszakai magasságban. Herman Levente meglehet, ártatlan ipari létesítményt festett a végtelen hómezőn, mégis, mintha ipari katasztrófát sugallana. Tomasz Piars nonfiguratív festménye a tűző nap csukott szemhéjunkra festette fénykarikáit idézi.

Farkas Adrienn külön dicséretesnek nevezte, hogy a művészek műalkotásaikat kiengedik a szabadba, hogy azok mindenkire hassanak.

Borítókép: Kizökkent idők a Standby kiállításon a Kodály köröndön (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.