Golden Globe-díj 2024: kihirdették a jelölteket

Greta Gerwig Barbie című filmje. Ez az ízig-vérig feminista jelenség uralja a 2024-es Golden Globe-díj jelölések listáját. A maga tíz kategóriájával ez a film kapta minden idők második legtöbb jelölését a sorozat 81 éves történetében, holtversenyben a Cabaret című filmklasszikussal – olvashatjuk a Vareity.hu oldalon megjelent cikkben.

Forrás: Variety.com2023. 12. 11. 21:30
Ryan Gosling kanadai és Margot Robbie ausztrál színésznő, a Barbie-film főszereplői a Barbie európai premierjén
Ryan Gosling kanadai és Margot Robbie ausztrál színésznő, a Barbie-film főszereplői a Barbie európai premierjén Fotó: Justin Tallis Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Barbie-t szorosan követte az Oppenheimer, Christopher Nolan alkotása, amely J. Robert Oppenheimer életébe és az atombomba fejlesztésének folyamatába nyújt bepillantást. A nyolc kategóriában jelölt film ugyanazon a hétvégén jelent meg, mint a Barbie. A kasszasikereknek ez az egyedülálló találkozása számos mémet ihletett, miközben a mozipénztárak jegyeladásait is felturbózta.

Margot Robbie és Ryan Gosling a Barbie című filmben
A Barbie-t összesen tíz kategóriában jelölték a díjra Fotó: Warner Bros/AFP


A Golden Globe-díjak kiosztásakor a zsűri különbséget tesz a filmes műfajok között. Így az Oppenheimer a legjobb dráma elimerésért verseng majd a Killers of the Flower Moon, a Maestro, az Anatomy of a Fall, a Zone of Interest és a Past Lives című alkotásokkal, míg a Barbie a legjobb vígjáték vagy musical kategóriában mérkőzik majd meg az Air, az American Fiction, a Poor Things, a May December és a The Holdovers című filmekkel.
A Succession – az HBO bepillantása egy médiamágnás egymással háborúzó családjának mindennapjaiba – kilenc jelölést szerzett, míg a The Bear (FX) és az Only Murders in the Building (Hulu) című műsora a második legtöbb jelölést kapta, öt-öt kategóriában. 

A legjobb tévédráma kategóriában az 1923, a The Crown, a The Diplomat, a The Last of Us és a The Morning Show versenyez majd. A The Bear és az Only Murders in the Building című film a legjobb vígjáték kategóriájába tartozik az Abbott Elementary, a Barry, a Jury Duty és a Ted Lasso című filmekkel együtt.

A Netflix − egyebek mellett a Maestro, a Crown és a Diplomat című alkotások producere − szerezte a legtöbb jelölést a médiavállalatok közül, összesen 28-at. Őket a Warner Bros. Discovery követte, 27 jelöléssel.

Nem mindenkinek volt azonban oka megünnepelni a reggeli bejelentést. Ava DuVernay Origin és Michael Mann Ferrari című filmjét a dicsérő kritikák ellenére nem jelölték, a The Color Purple sem kapta meg a legjobb musical- és vígjátékjelölést, illetve a Frasier is üres kézzel ment haza.

Az idei versenyben van néhány jelentős változás: ezúttal minden kategóriában hat jelölt van a korábbi öt helyett. Emellett két új díjat is bevezettek kiemelkedő jegyeladási eredmények és a stand-up előadások ünneplésére. Így az olyan filmeket, mint a Taylor Swift: The Eras Tour, a John Wick: Chapter 4 és a Guardians of the Galaxy kiemelkedő jegyeladásaiknak köszönhetően ismerik el, míg Trevor Noah, Amy Schumer és Ricky Gervais stand-up humoristaként kapnak elismerést.


Az eredeti, angol nyelvű cikk a Variety.com internetes oldalon érhető el, ahol a jelöltek teljes listája is megtekinthető.

Borítókép: Nemcsak a jegyeladások terén volt sikeres, de számos Golden Globe-díjat is bezsebelhet a Barbie című film (Forrás: AFP/Justin Tallis )

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.