Taylor Swift lesz a tananyag a Harvardon

Taylor Swift neve mára szinte az amerikai popkultúra szinonimájává vált. A koncertjei miatt megőrülnek a rajongók, az énekesnő népszerűsége pedig olyan, eddig nem látott magasságokban szárnyal, hogy egyre kevesebben tudják figyelmen kívül hagyni. Ez a helyzet az amerikai egyetemekkel is.

Forrás: NBC News2023. 12. 30. 18:00
Capital's Jingle Bell Ball 2019 - Day Two - O2 Arena - London
48897161 Fotó: Scott Garfitt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy az amerikai énekesnő az egyetlen előadó, akinek hat különböző albuma közül mindegyik legalább egymillió példányban kelt el. A siker azonban töretlen, s így Swift munkásságát egyre kevesebben tudják ignorálni. Több egyetemen már egész féléves kurzusok foglalkoznak a zenésszel: ki a szövegeinek értelmezését, ki a művészi hatást vizsgálja az intézmény profiljának megfelelően.

Taylor Swift GMA's Summer Concert Series, 082219
Taylor Swift koncertjeire nagy kihívás jegyet szerezni. Fotó: AUG/Northfoto

Az úttörő a New York University Clive Davis Intézete volt, amely még 2022-ben hirdetett meg egy az énekesnővel foglalkozó órát. A sort számos más egyetem is követte, így például a Texasi Egyetem, a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) és a Harvard is. Volt, ahol a marketing, volt, ahol a dalszövegek részletes elemzése került előtérbe. A nagy sikerre való tekintettel viszont nem álltak meg itt: eljött az egész szemeszteres Taylor-kurzusok ideje.

Nézzük meg, mit kell tenni a jelesért az egyes egyetemeken!

 

Harvard: Taylor Swift és világa

A foglalkozásokat Stephanie Burt irodalomkritikus vezeti, aki maga is „Swiftie”, azaz Taylor rajongója. A diákok a félév során az énekesnő diszkográfiáját elemzik, és az irodalomelméleti foglalkozás keretében egy-egy dalszöveget részletesen is elemezniük kell. A tematikusan kapcsolódó foglalkozások során más alkotásokkal együtt vizsgálják a Taylor-jelenséget: például az előadó-művészet létérzete, a nőiség és az azt érő társadalmi kihívások szempontjából többek között Willa Cather regényei és Margaret Rossman tanulmánya alapján.

 

Texasi Egyetem: Taylor Swift szövegkönyve

Elizabeth Scala tanárnő egy Instagram-oldalt is készített, hogy dokumentálja a kurzust. Neki a lánya, aki szintén rajongó, még a Covid-járvány idején adta az ötletet az új tematikához. A foglalkozások célja az, hogy az énekesnő szerzeményeit strukturális szempontból is elemezni tudják a hallgatók. Többek között Taylor elbeszéléstechnikáját vizsgálják, miközben megpróbálnak egy olyan tudományos nyelvezetet és szemléletmódot alkotni, amely lehetővé teszi az egyetemi szintű elemzést.

Az összes egyetem kínálatát és a teljes cikket itt olvashatják.

Borítókép: Taylor Swift a 2019-es koncertjén (Fotó: Northfoto/Scott Garfitt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.