Pécsi értéktár: lőtéri kutyák igényeivel példálózik a baloldal

Aligha a Mecsek Táncegyüttes tehet arról, hogy a szocialista érában IMS-szerkezettel épült Szivárvány Gyermekház életveszélyes állapota miatt új otthonra van szükségük, de a jelenlegi baloldali városvezetés karácsony előtt inkább a magyar kultúrát ápoló szervezetet kezdte el rendreutasítani sajtón keresztüli egyoldalú üzengetéssel.

Forrás: bama.hu2024. 01. 03. 19:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A táncosokkal évek óta hadakozik az önkormányzat, amiben vélhetően az is szerepet játszik, hogy az együttes határozottan pécsi, magyar, Kárpát-medencei értékeket képvisel, míg a baloldali városházán ennek nem tulajdonítanak nagy szerepet – olvasható a bama.hu írásában, amely szerint ennek a hozzáállásnak a lenyomata volt az is, ahogy nemrég a pécsi értékeket felsoroló értéktárról beszélt az önkormányzat, mondván az a „lőtéri kutyát sem érdekli” – holott ebben szerepel a Mecsek Táncegyüttes is.

értéktár
A Mecsek Táncegyüttes a Fel nagy örömre című karácsonyi műsoruk bemutatásakor 2023. december 13-én. Forrás: Facebook

A táncegyüttes helyzetét a Gyurcsány-jelölt polgármester, Péterffy Attila önkormányzata lehetetlenítette el: négy éve ugyanis egyszer már közgyűlési döntés született arról, hogy a Természettudományi Múzeum elköltözik a jelenlegi helyéről és a Széchenyi téren kap új, állandó kiállítóteret. 

A terv az volt, hogy a múzeumból a Magyar Népzene és Néptánc Házát hozzák létre, ezért az ingatlan felújítása meg is kezdődött. A Szabadság úti épületet a Mecsek Táncegyüttes kapta volna haszonbérletbe, de a Gyurcsány-szövetség elit tagjai ezt különböző kifogásokkal lefújták. 

A Mecsek Táncegyüttes helyzetét pedig nemrég az is nehezítette, hogy a szocialista érában épült IMS-szerkezetű ingatlan, a Szivárvány Gyermekház életveszélyessé vált. 

Bár az előző, jobboldali városvezetés több pécsi IMS-épületet felújított, erre már nem jutott ideje, mert érkeztek Péterffyék, akik viszont nem is léptek érdemben semmit.  

Karácsony előtt inkább támadást intéztek a táncegyüttes ellen egy olyan közleményben, amelyben az érintett félnek, a történteknek áldozatul esett együttesnek még  véleménye kifejtésére sem adtak teret.

A baloldal szerint ugyanis „az önkormányzat próbahelyszínének keresésében hiába kínál partnerséget, a civil szervezet olyan igényeket támaszt, amelyet az önkormányzat nem tud kielégíteni”. Majd utasítást is adott a civileknek Gyurcsány Ferenc pártjának alpolgármestere, a DK-s Zag Gábor, kijelentve, hogy a „civil szervezetnek is hajlandóságot kell mutatnia a megegyezésre”.

A nemzeti oldal frakcióvezetője, Csizmadia Péter (Fidesz) a közösségi oldalán mindezt úgy értékelte, hogy 

a baloldali városvezetés, karácsonyi ajándékként kitette az utcára a Mecsek Táncegyüttest, majd egy olyan sajtóközleményben próbálja mentegetni magát, amelynek címében Péterffy Attila sajtósainak még a Mecsek Táncegyüttes nevét sem sikerült eltalálniuk.

A frakcióvezető egyébként ősszel jelentette be, hogy amennyiben a nemzeti oldalnak szavaznak bizalmat, létre fogják hozni a Magyar Folklór Házát, ahol a magyar nemzeti értékeket őrző közösségek jól használható, hasznosítható közösségi teret kapnak a várostól.

Borítókép: Mecsek Táncegyüttes /Mecsek Folk Dance Ensemble – a társulat borítóképe a közösségi médiában létrehozott hivatalos oldalukon (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.