A pécsi értékeket nem becsüli Gyurcsány szövetségese, de a milliós fizetését azért felveszi

Zag Gábor alpolgármester szerint a lőtéri kutyát sem érdekli Pécs.

2023. 12. 13. 19:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A lőtéri kutyát sem érdekli Pécs – véli Zag Gábor alpolgármester, aki a nemzeti, hazai és pécsi értéktárba 2023-ban egyetlen pécsi értéket sem vett fel. A Baranya Vármegyei Hírportál cikke szerint – elvileg – a pécsi kulturális terület ellátásáért tényszerűen havonta milliós fizetést felvevő DK-s alpolgármester ez ügyben a városlakókra mutogatott, hogy nem jelentkeztek az ötleteikkel. Az önkormányzati lapban az értéktár kapcsán megjelentett DK–MSZP-s közleményben ezek után gyerekes dacnak titulálták, hogy Zag Gábor hibája lenne mindez, egyben „Fidesz-szülött lőtéri kutyát sem érdeklő” értéktárnak nevezték a pécsi értékeket.

A nemzeti, magyar értékeket tehát politikailag is listázó Péterffyék szerint a „lőtéri kutyát nem érdeklő” értéktárban egyébként a teljesség igénye nélkül szerepel a Zsolnay Kulturális Negyed, a Tanac Kulturális Egyesület hagyományőrző tevékenysége, a Mecsek Kórus, a Mecsek Táncegyüttes, a Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház gyermektánc-mozgalma, a Zsolnay porcelán és kerámia, a pécsi orgonaépítés, a Pécsi Balett, a Pécsi Bartók Béla Férfikar, a Pécsi Kamara Kórus, a pécsi kesztyű, a tévétorony, a pécsi székesegyház, a pécsi szőlészet és borkultúra, a pécsi cirfandli, Apagyi Mária: Zongorálom kreatív zongoratanulás, a bánáti bazsarózsa, a Bauhaus-mozgalom pécsi alkotóinak a munkássága, az első világháborús sírkert és emlékmű, az Ezeréves Gesztenyés, a Havi-hegyi mandulafa, a Jakab-hegy és a pálos kolostor, a Klimo Könyvtár és a Magyarok Kenyere Program.

A jelenlegi városvezetésnek egyébként az egyik első és így szerintük rendkívül fontos lépése az volt még évekkel ezelőtt, hogy az önálló pécsi értéktár bizottságot elsorvassza, és annak munkáját a kulturális bizottság alá sorolja be. A bizottságot azonban az a baloldalhoz hű P. Horváth Tamás vezeti, aki a 2019-es megválasztása előtt nyilatkozott lekezelően a pécsi értékekről. A politikus egy momentumos tüntetésen

a pécsi világörökség részét képező ókeresztény sírkamrákról azt mondta, hogy azok „vacak sírkamrák, amikben semmilyen különleges építészeti truváj nincsen”.

 

Kultúra nem, önös érdek annál inkább

Péterffyéknek nyilvánvalóan sokkal többet jelent a kulturális értékeknél a barátságok ápolása és jutalmazása egy-egy önkormányzati lakással. Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, Péterffy Attila pécsi polgármester jóváhagyta Nyőgéri Lajos MSZP-s alpolgármester volt feleségének lakáskérelmét, és ugyanez történt Nyőgéri mostani feleségének üzlettársával, akinek cége, a Dolgozó Vidék Bt. 15 milliót kapott az MSZP-től tanácsadásért, miközben önkormányzati lakásban élt.

De egy MSZP-s pécsi elnökségi tag, Mellár Tamás baloldali politikus segítője is juthatott lakáshoz, a Pécsi Ellátó Központ volt vezetője is használt egy önkormányzati ingatlant, ráadásul egy új építésű belvárosi házban lelt kényelmes otthonra, amiben jogcím nélküli használóként lakott.

– A lakáskérelmezők közül miért volt kevésbé rászorult a beteg édesanya, a szervi problémákkal küzdő kisgyermeke és az ellátásra szoruló nagymama, mint Nyőgéri feleségének az üzlettársa, aki az MSZP által több millió forinttal kitömött vállalkozás vezetője? Miért nem számított ennek a családnak az életkörülménye legalább annyira, mint az exfeleségé, aki jelenleg is önkormányzati lakás bérlője, és a PEK korábbi vezetője miért költözhetett be egy önkormányzati bérlakásba szerződés nélkül? – tette fel a kérdéseit Hencsei Zsolt, a Tiszta Kezek Frakció tagja, ám nyilvánvalóan nem kapott választ az illetékesektől.

Borítókép: Zag Gábor, Pécs alpolgármestere (Fotó: BAMA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.