A MÁV Szimfonikus Zenekar Brahms-estje a Müpában

A MÁV Szimfonikus Zenekar Szőke Tibor-mesterbérletének koncertjén, február 15-én a 191 éve született nagy német zeneszerző, Johannes Brahms életművének három kiemelkedően fontos darabja szólal meg a Müpában.

2024. 02. 08. 17:30
A Hegedűverseny szólistája, Kirill Troussov
Kirill Troussov Photo: Marco Borggreve Fotó: Marco Borggreve
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Brahms-esten emlékezik meg a MÁV Szimfonikus Zenekar a száz éve alapított elődjéről, a Vasutas Ének- és Zenetársaságról, amelyet 1924. február 10-én alapítottak a MÁV északi főműhely színháztermében. Az énekkar vezető karnagya Seres László volt, a zenekar művészeti vezetője és karmestere 1942-ig Ábrányi Emil, 1942-től pedig Kenessey Jenő volt. 

A MÁV Szimfonikus Zenekar Brahms-estjének karmestere Thomas Sanderling lesz
A MÁV Szimfonikus Zenekar Brahms-estjének karmestere Thomas Sanderling lesz. Fotó: Concerto/Felvégi Andrea

A MÁV Szimfonikus Zenekar Szőke Tibor-mesterbérletének koncertjén, február 15-én a 191 éve született nagy német zeneszerző, Johannes Brahms életművének három kiemelkedően fontos darabja szólal meg.

Elsőként a vidám hangulatú Akadémiai ünnepi nyitány, amely Brahms többnyire borongós művei között ritka kivételnek számít. Az 1870-es évek végére Brahms művészete az egész művelt Európát meghódította. A városok versengtek érte. A lengyelországi Boroszló egyetemének bölcsészkara díszdoktorrá avatta Brahmsot, az ünnepi eseményre 1879 márciusában került sor. A megtiszteltetést Brahms egy új zeneművel köszönte meg, amelyet az egyetemnek ajánlott: e mű az 1880-ban bemutatott Akadémiai ünnepi nyitány, mely inkább szól a diákokról és hozzájuk, mint a professzorokról.  Jókedvű, helyenként a humor eszközeit is felhasználó zene és ami legfőbb sajátossága: a benne megszólaló témák ismert diákdalok feldolgozásai.  

Ezt követi a Hegedűverseny, amely a hangszer versenymű-irodalmának egyik kiemelkedő remeke.

A Hegedűverseny létrejötte barátjának, Joachim Józsefnek köszönhető, komponálás közben vele értekezett Brahms, és hallgatott tanácsaira. Ő játszotta a darab ősbemutatóját is 1879. január 1-jén Lipcsében, a Gewandhaus Zenekart a zeneszerző vezényelte. A művet hamarosan bemutatták Pesten is – előbb, mint Bécsben.
A MÁV Szimfonikusok hangversenyén a Hegedűverseny szólistája a Németországban élő zseniális hegedűművész, Kirill Troussov, akit visszatérő vendégművészként újra nagy érdeklődéssel vár a hazai közönség.

Az est második részében Brahms IV. szimfóniája hangzik el, mely méltóképpen koronázza meg a szerző nagy műgonddal komponált szimfóniáinak sorát. A szimfónia egészét, még a gyors tételeket is, áthatja valamiféle sötét, borongós hangulatvilág — ennek ellenére a mű már a bemutatón hatalmas sikert aratott és azóta sem veszít a hallgatóságra gyakorolt hatásából, népszerűségéből.

A hangverseny karmestere Thomas Sanderling, aki 1942-ben, Novoszibirszkben született, a hitleri Németországból száműzött Kurt Sanderling karmester fia.

Gyermekkorában hegedülni tanult, majd 1960-tól Berlinben, a Hans Eisler Zeneakadémián folytatott karmesteri tanulmányokat. 1963-ban megnyert egy rangos nemzetközi karmesterversenyt, ezután több német város zenekarainál vezényelt, miközben tovább képezte magát Herbert von Karajan és Leonard Bernstein asszisztenseként. Mindemellett megtartotta főzeneigazgatói állását szülővárosában, Novoszibirszkben is. Lemezfelvételeiért 1998-ban elnyerte a Cannes Classical Awardot, 2010-ben Grammy-jelölést kapott, majd 2017-ben ECHO Klassik díjban részesült.

 

Borítókép: A Hegedűverseny szólistája, Kirill Troussov (Fotó: Marco Borggreve)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.