Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo
A legtöbb kategóriában A hó társadalma című alkotás győzelmeskedett

Átadták a spanyol filmakadémia Goya-díjait

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2024.02.11. 14:00 2024.02.11. 14:04
Átadták a spanyol filmakadémia Goya-díjait

Juan Antonio Bayona A hó társadalma (La sociedad de la nieve) című alkotása győzedelmeskedett a legtöbb kategóriában a spanyol filmakadémia Goya-díjának 38. alkalommal megrendezett gáláján vasárnap hajnalban, Valladolidban.

Az uruguayi főiskolai rögbicsapat 52 évvel ezelőtti, az Andokban szenvedett légi szerencsétlenségének történetét Pablo Vierci könyve alapján feldolgozó nagyjátékfilm 13 jelöléséből 12-t váltott díjra, köztük a legjobb film, rendezés, operatőr, hang, vágás és a legjobb smink és frizura kategóriájában.

David Verdaguer spanyol színész a legjobb színésznek járó elismeréssel a spanyol filmakadémia Goya-díjainak 38. kiosztóján 2024. február 10-én. Verdaguert a Jokes & Cigarettes című filmben nyújtott alakításáért díjazták (Forrás: MTI/EPA/EFE/MARISCAL)

Utóbbiban jelölték az amerikai filmakadémia Oscar-díjára is, ahol versenyben van még a legjobb idegen nyelvű film elismeréséért Spanyolország nevezéseként.

Juan Antonio Bayona rendezése az idei nemzetközi filmes díjszezon egyik nagy reménysége. Bár az amerikai Golden Globe és Critics' Choice Movie Awards kitüntetéseit végül nem kapta meg, de még versenyben van a brit filmakadémia (BAFTA) elismeréséért.

Nagy riválisa Justine Triet Egy zuhanás anatómiája című filmje, amely Cannes-ban magkapta az Arany Pálma díjat, és a spanyol Goya-gálán a legjobb európai filmnek választották.
Az animációs filmek között diadalmaskodott Pablo Berger Robot Dreams című műve, amely jelöltként szintén az Oscar-esélyesek között van ebben a kategóriában.

„Független, összetett és erős” női karakterek megformálásáért filmes pályafutása során az amerikai filmsztár, Sigourney Weaver vehette át a nemzetközi életműdíjat.

A látványos külsőségek között megrendezett, legfontosabb spanyol filmes eseményen már hagyomány, hogy a művészek teret adnak fontos társadalmi ügyeknek.
„Sürgős, hogy mindannyian követeljük az egyenlőség bizonyosságát, és ez azt jelenti, hogy el kell ítélni minden visszaélést és szexuális erőszakot” – hangsúlyozta a színpadon az esemény egyik házigazdája, Ana Belén énekesnő.

Malena Alterio argentin színésznő a legjobb színésznőnek járó elismeréssel a spanyol filmakadémia Goya-díjainak 38. kiosztóján Valladolidban 2024. február 10-én. Alteriót a Something Is About to Happen című filmben nyújtott alakításáért díjazták (Forrás: MTI/EPA/EFE/MARISCAL)

A téma azután került ismét előtérbe Spanyolországban, hogy három színésznő tett feljelentést Carlos Vermut rendező ellen szexuális zaklatás és hatalommal visszaélés miatt.  
„Nem akarunk több erőszakot vagy zaklatást, sem a moziban, sem máshol” – jelentette ki Estibaliz Urresola rendező a legjobb elsőfilmesnek járó elismerés átvétele után mondott beszédében.

A gála jelöltjei és meghívottjai közül többen a Se acabó (Vége van) feliratú legyezővel vonultak fel a vörös szőnyegen, ezzel üzenve, hogy a filmiparban is le kell számolni a nők elleni erőszakkal.

 

Borítókép: Juan Antonio Bayona spanyol rendező a legjobb rendezőnek járó elismeréssel a spanyol filmakadémia Goya-díjainak 38. kiosztóján Valladolidban 2024. február 10-én. Bayonát A hó társadalma című filmjéért díjazták (Forrás: MTI/EPA/EFE/MARISCAL)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.