Lujza 2024. március 2.
logo
Az Alföld festője előtt tiszteleg a tárlat

Tornyai János alkotásaiból nyílik kiállítás a Szolnoki Galériában

Magyar Nemzet
2024.02.04. 17:30
Tornyai János alkotásaiból nyílik kiállítás a Szolnoki Galériában

Az Alföld festője, Tornyai János életműve előtt tiszteleg a hamarosan megnyíló tárlat a Szolnoki Galériában. A kiállítás a Damjanich János Múzeum és a Tornyai János Múzeum együttműködésében jön létre.

A február 8-án nyíló és egészen április 14-ig látható kiállítás az esszenciáját adja Tornyai János munkásságának. A szolnoki múzeum és a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum közös tárlata a 155 évvel ezelőtt, 1869-ben Hódmezővásárhelyen született festőművész, az úgynevezett alföldi iskola meghatározó alakja előtt tiszteleg: a kiállítás a teljes életműből nyújt bőséges válogatást. A tárlaton a közönség láthat festményeket a művész valamennyi alkotói periódusából és az általa ábrázolt témákból.

Tornyai János korai témája a paraszti lét volt.
Tornyai János korai témája a paraszti lét volt. Forrás: Wikipédia

Tornyai János a magyar parasztság ikonikusnak tekinthető témáit festette a pályája elején.

Azonban ahogy ő maga fogalmazott 1917-ben: „kiszeretett a parasztból”, és elkezdte megörökíteni az Alföldet olyan látásmóddal, amelynek kialakulásában fontos szerepe volt házvezetőnőjének, élettársának és később festőtársának, Kovács Máriának. Naplójában az akkor már idős mester maga is a nőábrázolásaira, főként az aktjaira helyezte a hangsúlyt saját életművében.

Nagy Imre, a tárlat anyagát válogató művészettörténész felidézte: Hódmezővásárhelyen 2019-ben rendeztek gyűjteményes kiállítást Tornyai János munkáiból azzal a céllal, hogy árnyalják, gazdagítsák a munkásságát csak az alföldi festészethez soroló, róla kialakult képet. 

A szolnoki tárlat is egy lépés azon az úton, hogy Tornyai János elnyerje azt a rangot a magyar festészetben, amely őt megilleti.

Tornyai többszörösen kötődött Szolnokhoz, jó kapcsolatot ápolt a Szolnoki Művésztelepen alkotó kortársaival. 1903-ban meghívták a Szolnoki Művésztelepre, 1910-ben a telep törzstagjának választották, de végül nem élt a felkínált lehetőséggel. Művészi attitűdje, stílusa és témái számos ponton kapcsolódnak a mindenkori szolnoki művészeti törekvésekhez.

 

Borítókép: Az idősödő Tornyai János (Forrás: Gyulai Hírlap)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.