Virtuális múzeumban nézhetjük meg a halhatatlan magyar sportolók relikviáit

Az ingyenes kiállítótérben minden sportoló maga rendezte be a róla szóló részt.

Forrás: MTI2024. 02. 26. 19:00
Az NSZK elleni VB-döntő 1954. július 4-én. Balra Kocsis Sándor, jobbra Puskás Ferenc becsúszása
Forrás: Fortepan/ETH Zürich
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon egyedülálló 3D múzeum nyílt a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete gondozásában. A virtuális tárlat az egyesület tagjainak életrajzait, relikviáit mutatja be. Olyan olimpiai, világ- és Európa-bajnokok győzelmei elevenednek meg, mint a tornász Keleti Ágnes és Magyar Zoltán, a vízilabdázó Faragó Tamás és Kásás Tamás, de a közönség bepillantást nyerhet többek között a birkózó Hegedüs Csaba, vagy a vívó Rejtő Ildikó és Nagy Tímea korabeli küzdelmeibe.

A 3D-múzeumot bárki  ingyenesen megnézheti
A 3D-múzeumot bárki ingyenesen megnézheti. Fotó: HMSE

A tárlat újszerű módon tálalja a relikviákat, az egyes sportolókhoz kapcsolódó dokumentumokat, ezek a virtuális térben szinte kézbe vehetők, elforgathatók, körbejárhatók – ehhez hasonló feldolgozás Magyarországon még nem volt. A 3D múzeum két impozáns épületből áll, az élő legendák és az angyalok tornyából. Mindenkinek külön szintje van a toronyban, amelyet Schüller Ferenc építész tervezett.

Nagy Tímea, az egyesület elnöke kiemelte, a múzeummal a mai kor kihívásainak eleget téve szerették volna megmutatni az egyes generációknak azt a világot, amelyben a halhatatlanok maradandót alkottak.

– Nagy munka van mögöttünk, egyedülállót álmodtunk. Elkészült a nagy mű, most kirakjuk a nagyközönség elé, reméljük, jól fogadják majd – mondta hétfőn az M4 Sport Nemzeti Sporthíradó című műsorában a kétszeres olimpiai bajnok vívó, aki kiemelte: 

minden érintett maga rendezte be a róla szóló tárlatrészt.

 

– Én abban reménykedek, hogy a virtuális térben sokakhoz eljutnak ezek az információk, és ha van rá lehetőségük, élőben is találkoznak majd velünk – fogalmazott a nyolcszoros sakkolimpikon, kétszeres sakkolimpiai bajnok Polgár Judit, aki szerint nagyon látványosra, inspirálóra sikerült a kiállítás.

„A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagjai – akik közül nyolcan a Nemzet Sportolói is egyben – folyamatosan járják az országot és pódiumbeszélgetéseket tartanak. A 3D múzeum ezt a fajta küldetést egészítheti ki, amely a sikert, a munkába vetett hitet és a hazaszeretetet tárja az érdeklődők elé” – áll a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének közleményében.

Halhatatlan tagok és legendák

A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete idén ünnepli alapításának 33. évfordulóját. Tagjai: Darnyi Tamás, Dunai Antal, Egerszegi Krisztina, Fa Nándor, Faragó Tamás, Gyulay Zsolt, Hegedűs Csaba, Jónyer István, Kamuti Jenő, Kásás Tamás, Keleti Ágnes, Kovács Katalin, Kőbán Rita, Magyar Zoltán, Nagy Tímea (elnök), Polgár Judit, Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Török Ferenc és Vaskuti István.

Halhatatlan legendák: Kárpáti György, Székely Éva, Wichmann Tamás, Kulcsár Győző, Földi Imre, Fenyvesi Csaba, Buzánszky Jenő, Sándor Károly, Grosics Gyula, Gyarmati Dezső, Albert Flórián, Polyák Imre, Zsivótzky Gyula, Puskás Ferenc, Csák Ibolya, Papp László, Hidegkuti Nándor, Kárpáti Rudolf, Sidó Ferenc, Kovács Pál, Gerevich Aladár, Kozma István, Bozsik József, Elek Ilona, Hajós Alfréd.

A virtuális múzeum ingyenesen elérhető IDE kattintva.

Borítókép: Az NSZK elleni vb-döntő 1954. július 4-én. Balra Kocsis Sándor,  jobbra Puskás Ferenc becsúszása (Fotó: Fortepan/ETH Zürich)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.