Mit nézzen ma a tévében?

Jelen összeállításunkban azokra gondoltunk, akik nem terveznek kimozdulni a hosszú hétvégén, hanem otthon töltenék az ünnepeket. Legyen szó magazinműsorról vagy filmalkotásról, mindenki megtalálhatja a kedvére valót nagypénteken.

2024. 03. 29. 5:00
Assisi Szent Ferenc életéről szóló film
Jelenetfotó készült Assisi Szent Ferenc életéről szóló filmből. Fotó: Port.hu Forrás: port.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hangolódás a húsvétra

Az M5-ön reggel 9.25-től egy rövid magyar ismeretterjesztő összeállítás, a Húsvét titka várja és segíti az ünnepre hangolódásban a nézőket. Az aktuális részben szép és hangulatos összeállításban elevenednek meg a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó festmények, szobrok, versek és zenék is.

 

Emberek a havason

A régi magyar filmek rajongóinak érdemes az M5-re váltania 14.50-től, ugyanis az Emberek a havason, 1942-ben készült alkotást tűzték műsorra, ami még egykoron Velencében művészeti díjat is nyert. 

Húsvét a képzőművészetben

Szintén érdemes a Duna televízióra kapcsolni, hiszen a kora délutáni órákban, egészen pontosan 15.47-től ismeretterjesztő dokumentumfilmet láthatunk húsvéti eseményekkel a középpontban. Vajon például Krisztus halála és feltámadása miképpen jelenik meg az ó-, kora kereszténységtől kezdve napjaink reformkereszténységéig a képzőművészeti alkotásokban? A film a témában olyan alkotók művein keresztül kalauzolja a nézőket, mint Caravaggio, Raffaello, Tiziano, Leonardo, Michelangelo és Rembrandt. 

 

Borbás Marcsi szakácskönyve/Böjti édességek

A húsvéti ünnepre való készülés elengedhetetlen eleme a finom fogások előkészítése. 

Borbás Marcsi gasztronómiai műsorait egy ország ismeri és szereti, ezúttal egy igazi böjti fogást, a csíramálét fogja elkészíteni a Duna televízión pénteken 17.20-tól. 

 

Szent Ferenc

„Assisi Szent Ferenc minden idők egyik legnépszerűbb szentje. Már életében legendák születtek róla, alakja számos képzőművészt, zeneszerzőt, írót, filmrendezőt ihletett meg, életét sokan és sokféleképpen feldolgozták már. Michele Soavi tévéfilmje az umbriai város véres polgárháborúját, a katolikus egyház eretnekek elleni kegyetlen hadjáratát is feleleveníti. A harcokban a gazdag kereskedőcsaládból származó Ferenc is részt vesz. 

A sebesült fiatalembert és társait a perugiai börtönbe vetik. 

A sok szenvedés és egy idős eretnekkel való találkozás után Ferenc elhatározza, hogy lemond minden vagyonáról, és életét a szenvedő szegényeknek, betegeknek, elhagyatottaknak szenteli. Kezdetben mindenki bolondnak nézi, az apja kitagadja, elképzeléseit az egyház is rossz szemmel nézi. Követői száma azonban egyre nő, és miután a pápa áldását is megszerzi, megvalósíthatja nagy álmát: szerzetesrendet alapít”  — olvasható a Port.hu oldalon. Az olasz filmdráma 21.30-tól forog a Duna televízión. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.