Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Katona Klári slágerével hív időutazásra a Körút

Az érettségi és a ballagás körüli időszak több ikonikus magyar filmnek is adott ihletet az elmúlt százhúsz év során. Genser András májusban debütált új zenei projektje, a Körút a 2001-ben bemutatott Moszkva tér című film segítségével visz minket 1989-be, méghozzá Katona Klári egyik legismertebb dalának feldolgozásával.

2024. 07. 05. 13:00
Körút
Forrás: Körút projekt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy a Körút identitás is lehet, sőt dalok is születhetnek belőle, erre bizonyság a Körút nevet felvevő projekt, amely a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek klasszikus és kultikus magyar filmjeit idézve jelentette meg Zenéje vagy valakinek címmel debütáló dalát május 17-én, az art mozik napján. Ezt a koncepciót folytatja az utolsó szóbeli érettségi utáni első szabad napon, július 4-én megjelent régi-új dalában az ötletgazda Genser András, aki egy Presser Gábor–Sztevanovity Dusán-klasszikusra asszociált az 1989-ben játszódó, Török Ferenc rendezte Moszkva tér című film kapcsán. 

Körút
Schoblocher Barbara. Fotó: Bach Máté

Nem gondolkoztam feldolgozásban, a dal és a klip szerkezete már kész volt, amikor váratlanul megszólalt a fejemben a Miért ne? vokáltémája, és a dalszöveg is annyira passzolt a filmből összevágott kliphez, hogy muszáj volt a végére járni

 – mondta a producer. – Somló Danin keresztül juttattam el a demót Barbinak [Schloblocher Barbara – a szerk.], úgy emlékszem, hamar igent mondott. A felvétel napján találkoztunk először, hálás vagyok, amiért ilyen odaadással vetette bele magát a játékba és segített megidézni a gimnazista éveimet a Rákócziban – tette hozzá. 

A Miért ne? című dalt a Blahalouisiana énekesnője, Schloblocher Barbara énekelte fel, akiről köztudott, hogy a klasszikus magyar popzene nagy rajongója. 

Genser András sok mindennel foglalkozik a reklám- és filmzeneíráson túl, de hogy saját zenei projektbe fogjon, gyerekkori emlékeit dalokba konvertálja, csak az utóbbi években fogalmazódott meg benne. A tervek szerint 2024. december 24-én jelenik meg a teljes, tíz számból, tíz film által inspirált Körút-album. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.