„A család örömforrás, lehetőség, szeretetközösség”

Online sajtótájékoztatón ismertették a magyarországi és külhoni Média a Családért-díjasokat és különdíjasokat ma délután. A Média a Családért Alapítvány szakmai elismeréseit idén a Duna Televízió, az erdélyi Liget.ro portál és a vajdasági Magyar Szó napilap munkatársa, míg a miniszteri különdíjat a Kossuth rádió riportere kapta.

2021. 02. 01. 21:06
null
Fotó: Jónás Jácint
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Telekom székházából élőben közvetített eseményen Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter úgy fogalmazott: a család örömforrás, lehetőség, szeretetközösség, de sokszor lemondás és áldozat vagy a fájdalom forrása. Ezért a családok élete a legritkább esetben rózsaszín vagy fekete történet, a legtöbb esetben valahol a kettő között van, és a média felelőssége is ennek a hiteles bemutatása. Egy fénykép, egy tudósítás, egy riport, egy írás örökre nyomot hagyhat bennünk, hatással lehet ránk, befolyásolhat minket, ezért az újságíró fontos döntést hoz, amikor témát és megszólalót választ, kérdést tesz fel, vagy amikor arról dönt, hogy a hallottakat milyen formában, mennyire hitelesen közvetíti – fejtette ki Novák Katalin. A miniszter szerint a Média a Családért Alapítvány évről évre azokat díjazza, akik ezzel a felelősséggel jól élnek, akik értéket közvetítenek, segítenek hidakat építeni, akik az egymás iránti megértéshez járulnak hozzá.

Novák Katalin elmondta, hogy a média felelőssége is a családok életének hiteles bemutatása
Fotó: Jónás Jácint

Mint mondta, a magyar kormány tizenegy éve folytat családközpontú kormányzást, ezzel párhuzamosan igyekeznek a családközpontú gondolkodás megerősítését is támogatni az élet minden területén. Jelezte, voltak azonban már olyan civil kezdeményezések – köztük a Média a Családért-díj megalapítói –, amelyek ebben évekkel megelőzték őket. Novák Katalin jelentette be a Családbarát Média – Miniszteri Különdíj győztesét, az elismerést a Kossuth rádió munkatársa, Mohácsi Edit kapta, a Vendég a háznál című műsorban elhangzott A magzat elvesztése című riportjáért.

Szám Katalin, a Média a Családért Alapítvány kuratóriumi tagja, a Képmás főszerkesztője beszédében kiemelte, a díjat 2007-ben alapította az alapítvány és a magazin azzal a céllal, hogy olyan magas szakmai színvonalat képviselő, nyomtatásban és online felületen megjelenő cikkeket, rádió- és televízióműsorokat jutalmazzanak, amelyek érdemi információt és segítséget nyújtanak a családoknak. A megjelenéseket havonta szemlézik az anyaországban, és öt éve már a határon túli magyarlakta területeken is. A jelöltek tavaly többféle műfajban és változatos megközelítésben foglalkoztak a családdal: a témák közt volt a testvér érkezése, a halál, az örökbefogadás, az egyszülős család, a látássérült családok és az otthonoktatás vagy a pornó hatása a gyerekek lelki fejlődésére.

Aczél Petra, a Média a Családért Alapítvány elnöke, a Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet igazgatója elmondta, noha az elmúlt majdnem egy évet a koronavírus-járvány határozta meg, ez egyáltalán nem tükröződött a kiválasztott munkák tartalmában. Mint rámutatott, a zsűriben az értékelés során figyelembe vették a téma aktualitását, realitását, eredetiségét. Fontos volt továbbá, hogy a létrehozott tartalom alapvetően mindenkihez szóljon, s értéket képviseljen. Aczél Petra jelentette be a díjazottakat: a Média a Családért-díj 2020 hazai győztese Bodó Mária lett a Duna Televízió Isten kezében című műsorának Anyaméh gyümölcse jutalom című adásáért. A Külhoni Média a Családért-díjat idén két újságíró megosztva kapta: D. Balázs Ildikó, a Liget.ro munkatársa Látássérült mindennapok című írásáért és Gruik Zsuzsa, a Magyar Szó napilap munkatársa Kavics a tóban – Elveszített magzatok és kisbabák című munkájáért. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, köszönettel tartoznak a külhoni magyar média munkatársainak, amiért bemutatják a családok mindennapjait, az őket foglalkoztató problémákat és örömöket. Mint mondta, államtitkársága több szakmai és közösségi hálózatot működtet, és ezek között kiemelt helyet foglalnak el azok, amelyek a családokat segítik.

Potápi Árpád János hangsúlyozta, hogy köszönettel tartoznak a külhoni magyar média munkatársainak
Fotó: Jónás Jácint

E hálózatok összehangolásával egyre több család szülőföldön való boldogulásához, támogatásához járulhatnak hozzá. Kihirdették a közönségszavazás díjazottait is. A magyarországi közönségdíjat Széles-Horváth Anna (Pszichoforyou.hu) nyerte Túlgondolt gyermeknevelés a XXI. században – Avagy hogyan jussunk levegőhöz szülőként az információk áradatában? című cikkéért, míg a külhoni közönségdíjat Polyák Hajnalka (Magyar Szó) Megtalálni a jót minden élethelyzetben című írásáért kapta.

Kutas István, a 2020-as díj fő támogatója, a Magyar Telekom vállalati kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy a Média a Családért Alapítvány olyan tartalmak megjelenését ösztönzi a médiában, amelyek valódi értéket képviselnek. A cég életében a család központi téma, a legfontosabb szolgáltatásuk a családokat szólítja meg, ezért az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettek annak bemutatására, hogyan teheti hatékonyabbá a családi együttműködést a digitalizáció.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.