A víz és a mozdulat tisztasága

Fizikai, lelki, szellemi tisztaságban élni reggeltől estig – az igazi megtisztulásnak ezt a lehetőségét sugallja a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes évadnyitó előadása.

2019. 10. 08. 7:06
null
Lassú, ugrós, fordulós, botoló, keserves – a teljes élet lekottázható általuk Fotó: Kátai Jocó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fizikai, lelki, szellemi tisztaságban élni reggeltől estig – az igazi megtisztulásnak ezt a lehetőségét sugallja a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes évadnyitó előadása, a Tiszta című néptánc-színházi produkció.

A tisztaság sokféle, egyszerre egyedi és egyetemes jelentésével találkozhatunk a budapesti Duna Művészegyüttes művészeti vezetője, Juhász Zsolt víziójában. Az előadás rendezőjét több közös munka köti a háromszéki társulathoz, közöttük a 2005–2006-os idényben színre vitt Ölelésben – Ady-szerelmek című táncszínházi előadás, a Háromszék és az M Studio közös produkciója, amely archaikus elemekből épített kortárs mozgásvilággal gyakorolt nagy hatást az értő közönségre.

A Tiszta sok tekintetben újat hoz, szokatlan módon bánik a tér adottságaival, a szereplők folyamatosan változó színtereket „építenek”, amelyek segítenek a nézőnek dekódolni és ráhangolódni a különböző élethelyzetekre, életérzésekre. A mosdótálban lévő vízről például kiderül, hogy általa az élet tisztaságát vehetjük a tenyerünkbe, megmártózhatunk a jóban, megtisztulhatunk a hamistól.

Lassú, ugrós, fordulós, botoló, keserves – a teljes élet lekottázható általuk
Fotó: Kátai Jocó

Különböző táncok közvetítik az egyén és közösség érzelmi és társadalmi állapotokra való reagálását. A gyimesi lassú, az ugrós, illetve a sárpataki fordulós végigkíséri a fiatalok ismerkedésétől a szerelmet vallásig vezető folyamatot. A szeretett ember elvesztése fölötti fájdalomhoz cigány keservest társítottak, a lányok dala és a fiúk botolója hatásos zenei hátteret teremt, a Heveder együttes tagjai a táncosok között, velük-bennük feloldódva számítanak egyszerre társnak és támasznak. A szín folyamatosan változik, láda, pad, almárium, szék, szekrény, ágy gördül le-fel, ahogy az élethelyzetek hullámzása megköveteli.

Magyar népi imádság zárósorai – „Míg nappal vagyon, addig akarok munkálkodni, mert eljön az éj, hol senki nem dolgozhat” – foglalják keretbe a produkciót. Közben a nézőnek folyamatosan az az érzése, hogy ifj. Csoóri Sándor sokszínűségében is egységet teremtő zenei anyaga és a táncfüzér bármilyen emberi sorsot képes megjeleníteni.

A Tiszta nemcsak Sepsiszentgyörgyön lesz látható, október második felében a társulat Csíkszeredában és Kézdivásárhelyen is színpadra lép új műsorával. Nagy érdeklődés övezi a Kön­czei Árpád által a magyarpalatkai zenészek emlékére rendezett, A banda című produkció október végi felújítását is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.