Ágyútorony helyett kápolna

Nem mindennapi leletre bukkantak a felvidéki Gombaszögön, A Felvidéken nem és a Kárpát-medencében is alig akad párja.

Beke Beáta
2019. 05. 03. 13:54
null
A templomhajó déli oldalának egy magasan álló falcsonkja, amelyen látszik az ablakok helye Fotó: A szerző felvétele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gömöri tájban meghúzódó gombaszögi völgyről két magyar kulturális esemény juthat leginkább eszünkbe. A Szlovákiai Magyar Közművelődési Szövetség – a Csemadok – által immár hatvan alkalommal megszervezett gombaszögi kulturális ünnepségek vagy a Sine Metu Polgári Társulásnak köszönhetően 11 év után, 2016-ban ősi helyére visszatért Gombaszögi nyári tábor, a felvidéki magyar fiatalok legrégibb és legnagyobb nyári találkozója.

A magyar kormány segítségével a nyári tábort szervező Sine Metu Polgári Társulás 2017-ben megvásárolta azt a területet, ahol két jelentős történelmi emlék, a korábban soha nem kutatott középkori pálos monostor és a rokokó stílusú kúria is található. Így hitték eddig. Azonban az idei ásatás újabb szenzációs lelettel lepte meg a felvidéki fiatalokat. Ugyanis a XVI. századi, ágyútoronynak hitt objektumról kiderült, hogy egy jóval korábbi, középkori, nyolcszögletű kápolna. A pálos monostor templomától délnyugatra előkerült egy szentély, a beltérben pedig freskótöredékeket tártak fel. Annyi már bizonyos, hogy a nyolcszögű alaprajz egy igen ritka jelenség. A Felvidéken nem és a Kárpát-medencében is alig akad párja.

– Az állami műemlékvédelem szakemberei a helyszínre látogattak, hogy áttekintsék az eddigi ásatási eredményeket és meghatározzák az előttünk álló hét további lehetőségeit. Ennek köszönhetően újabb négy szelvényt nyithattunk, így további száz négyzetméter ásható ki a Bebek kempingben. Itt volt az összes régészünk, bemutattuk a múlt hét legnagyobb és legfontosabb eredményét, ami egy ortogonális kápolna félköríves szentéllyel – nyilatkozta lapunknak Orosz Örs, a Sine Metu Polgári Társulás elnöke, egyben a Gombaszögi nyári tábor főszervezője.

A földmunkák és a leletek kibontása előtt a Várkapitányság Nonprofit Zrt. jóvoltából egy speciális georadaros képalkotó eljárással vizsgálták át az egykori monostor területét. A kutatásból kiderült, hogy hol található az egykori kolostor kerengője és kútja. Ezenkívül további épületek maradványai is kivehetők a felvételeken, így találtak rá Szlovákia egyetlen nyolcszögletű, ortogonális kápolnájára.

A templomhajó déli oldalának egy magasan álló falcsonkja, amelyen látszik az ablakok helye
A szerző felvétele

A gombaszögi pálos rendházat először 1371-ben említik. 1566-ig szolgált, amikor is a Bebek család elüldözte a szerzeteseket, és reneszánsz erődítménnyé alakította át. A területet, bár szakmai körökben ismert volt, elhanyagolták, és komplex feltárást sosem végeztek rajta. Az elhagyatott kéthektáros terepen a monostor gyakorlatilag megközelíthetetlen volt. Így 2018 tavaszán a fiatalok önkéntesekkel nekiálltak, és kitakarították a környéket. Bár forrást nem találtak hozzá, de áprilisban megkezdték a feltárást. A kincsek kutatásában a Gömör-kishonti Múzeum, az ELTE BTK Régészettudományi Intézete és az esztergomi Balassa Múzeum régészei és szakértői segítettek. Mordovin Maxim, az ELTE Régészettudományi Intézete docensének véleménye szerint a XIV. századi pálos monostor értéke soha nem volt kétséges. A július 15. és 21. közötti Gombaszögi nyári tábor idején vezetett túrák keretében lehet majd megtekinteni az ásatás során feltárt középkori leleteket.

Időközben további információk kerültek napvilágra a felfedezéssel kapcsolatban:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.