Ahol a könyvtár közösségi helyként működik

A Sárospataki járásban található Vissen nincs általános iskola, a gyerekek a közeli Kenézlőre vagy Sárospatakra járnak. A közösségi élet azonban nem szűnt meg, mert Mészáros Ágnes a helyi könyvtár fiatal, agilis vezetőjeként sokat tesz azért, hogy az itt élők ne maradjanak programok nélkül. Igyekszik változatos elfoglaltságokat szervezni a gyerekeknek, akik kedvelik a kézműves foglalkozásokat, a könyvtármozit, de számos más új ötletre is nyitottak, befogadóak.

Brézai Zoltán
2021. 01. 23. 19:30
null
A gyerekek szeretnek a kellemes környezetben tartózkodni Fotó: Brézai Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Több vagyunk, mint könyvtár, igazi közösségi helyként működünk – kezdi mondandóját Mészáros Ágnes. – Olyan hely vagyunk, ahová a gyerekek szabadon be tudnak jönni, mindenki együtt játszik, és a kicsikre vigyáznak a nagyok, így együtt alkotunk egy csapatot.

Fontos, hogy olyan programokat kínáljanak a helyieknek, amelyek új impulzusokat adnak nekik. Mindig igyekeznek valami újat kitalálni.

– A gyerekek élvezik a kirándulásokat, amiket a nyáron szerveztünk, és remélhetőleg idén is le tudunk bonyolítani. Tavaly a Bodrog vissi holtágánál horgásztak, csónakáztak, volt olyan, hogy egy hároméves gyerek is kijött velünk. Ezek parányi programok, mégis nagy élményt jelentenek számukra – folytatja lelkesen a könyvtárvezető.

A 24 órás könyvtári foglalkozások is nagy népszerűségnek örvendenek a faluban, az iskolások már most várják.

– Olyankor egész napra szóló rendezvényeket találunk ki, melyek lehetnek egyszerűek, de mégis nagyszerűek. Úgy veszem észre, hogy mindig kell nekik valami újdonság. A helyben lévő emufarmot is meglátogatjuk, barkát gyűjtünk, karácsonykor mézeskalácsot, farsang idején fánkot sütünk. Mindig találnak valamilyen nekik tetsző elfoglaltságot. Megkérdezem a véleményüket, hogy mit szeretnének, mert ez a legfontosabb – sorolja Mészáros Ágnes a lehetőségeket.

Sikerült barátságos környezetet kialakítani, ahová szívesen térnek be a gyerekek
Fotó: Brézai Zoltán

A „Remény Kora” Gyermekvédelmi Alapítvány bérel a településen egy táborhelyet, nyáron remélhetőleg velük is együtt tud majd működni a könyvtár. Fontos, hogy ne legyen egyhangúság.

– Már most a nyári programokon töröm a fejem – folytatja Mészáros Ágnes. – Biciklizés, görkorcsolyázás és gördeszkázás szerepel a tervek között, fontos, hogy legyen minden gyereknek feladata. Remélem, hogy a közelgő farsang időszakában már együtt ünnepelhetünk.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár mindenben segíti a vissi könyvtáros munkáját. Biztosítja a különböző eszközöket a kézműves foglalkozásokhoz, kaptak egy nagy képernyős tévét, amelyen meséket, ifjúsági filmeket nézhetnek a fiatalok. Sikerült egy olyan szép, barátságos helyiséget kialakítani szekrényekkel, asztalokkal, székekkel, ahová jó érzés betérni.

– Mivel a helyi polgármesteri hivatalban is dolgozom, a könyvtári nyitvatartás a péntek délutánra és a hétvégi időszakra korlátozódik. Nálunk kialakult, hogy a könyvtármozi pénteken délután öttől este tízig tart. Olyankor együtt vagyunk és filmezünk, utána beszélgetünk. Nem hagyom magukra a gyerekeket, úgy érzem, a könyvtár igazi közösségi hellyé vált. Természetesen az olvasás-népszerűsítő programok sem maradhatnak el. Sokszor leülünk együtt, és van, amikor én olvasok, de van olyan is, amikor ők falják a betűket. Úgy vélem, megvan bennük az igény a könyvek iránt.

– Magam is a könyvtárban nőttem fel az elődöm mellett, és tőle vettem át a különböző fortélyokat. A fiatalok szeretnek ide betérni, és megtanulták azt, hogy ide szívesen járunk, és nem kötelességből. Fontos, hogy a különböző programokkal élményeket szerezzek nekik. Ebben a kis faluban sikerült megnyerni az itt élők nagy részét, akik mindig örömmel várják az újabb eseményeket – emelte ki Mészáros Ágnes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.