Az Európai Zene Ünnepére közös videó készült

A különleges videóban a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának 11 művésze is szerepel.

Magyar Nemzet
2020. 06. 21. 22:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU – European Broadcasting Union) összefogásában különleges felvétel készült Marc-Antoine Charpentier Te Deum című művéből: 25 európai zenekar 188 művésze az online térben, közösen játssza el az Eurovízió szignáljaként is ismert és kedvelt, híres barokk művet. Magyarországot és a magyar közmédiát a felvételen a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara képviseli. Az EBU idén a járvány okozta sajátságos helyzet miatt ilyen módon, vagyis a virtuális térben összekapcsolt zenésztársakkal tiszteleg a zene közösségteremtő és összetartó ereje előtt.

Európában jelenleg évente több mint egymillió órányi zenét szolgáltatnak a közszolgálati csatornák. A több hét munkájával elkészített, másfél perces videót szerte Európában a résztvevő zenekarok és médiaszolgáltatók a mai napon tették közzé, mely a Zene Ünnepe – Fête de la Musique vagy World Music Day néven ismert.

Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt zenével köszöntsék. A Franciaországban 1982-ben megtartott első Zene Ünnepe mára nemcsak európai, hanem nemzetközi méretűvé is vált, és a zene valamennyi formájára és stílusára kiterjed.

A felvételen 18 európai ország zenekara lépett fel: Nagy-Britannia, Fehéroroszország, Németország, Horvátország, Magyarország, Hollandia, Norvégia, Ausztria, Lengyelország, Franciaország, Románia, Olaszország, Írország, Albánia, Spanyolország, Szlovákia, Svédország, Ukrajna. A videó 42. másodpercénél látható a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a résztvevő művészek: Fenyvesi Andrea (hegedűművész), Soós Levente (oboaművész), Fervágner Csaba (nagybőgőművész), Kovács Péter (hegedűművész), Csonka Balázs (hegedűművész), Varga Fruzsina (fuvolaművész), Drahos Rebeka (fuvolaművész), Fejérvári János (brácsaművész), Jankó Attila (fagottművész), Cs. Nagy Tamás (brácsaművész), Bíró Zoltán (nagybőgőművész).

A videó IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.