„A nénik nyitott ablaknál aludtak, mert olyan szépen énekeltünk”

Megszületett az UbikTúra himnusza, olyan neves előadók közreműködésével, mint Ferenczi György, Oláh József a Parno Graszt együttesből, vagy a Bohemian Betyars. A Stilórobbanás című dal és videóklip elkészülésében a 2019-es tábor összes résztvevője szerepet vállalt.

Magyar Nemzet
2020. 12. 03. 18:00
null
Fotó: MATYAS BUDAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az UbikTúra elnevezésű tábor során a vidéki és a budapesti kultúra találkozása, valamint az összetartozás és a közös alkotás jegyében gyűlnek össze a népzenét, néptáncot kedvelő fiatalok a kétszáz fős zempléni zsákfaluban, Pusztafalun. Ahogy Palágyi Máté fogalmaz, az első megkeresés a település polgármesterétől érkezett, aki egy főtéri kilátó felépítéséhez nyújtott segítség fejében támogatni kívánta a táncházat.

„Több se kellett nekünk, azóta a falu büszkesége az Iránytű elnevezésű pihenő a főtéren, később pedig már közös vonatúttal és kirándulásokkal fűszereztük a receptet. Második alkalommal már vártak minket, nem sok minden történik egy ilyen zsákfaluban, és örülnek a helyiek, hogy népzenét hallhatnak. Idén az utolsó estén már együtt énekeltünk, táncoltunk a helyi nénikkel, és másnap mondták, hogy éjszaka nyitott ablaknál aludtak, mert olyan szépen énekeltünk” – mondja a Bohemian Betyars frontembere. A faluval kialakult jó kapcsolathoz hozzájárult az is, hogy a zenekar minden évben tartott egy komoly hangvételű templomi koncertet és ingyenes esti táncházakat is.

A Stilórobbanás című dal tizenöt zenész közreműködésével készült el. Az éneket hegedű, gitár, basszusgitár, cajon, tambura, tabla, ütőgardon, szájharmonika, tangóharmonika, kanna egészíti ki igazi örömzenévé. A hozzá készült klipet a táborozók telefonos videóiból vágták össze.

A jövő évi UbikTúrát a szervezők a 2021. július 30-a és augusztus 3-a közötti időszakra tűzték ki a kétszeres Kossuth-díjas Kaláka egyik alapítója, Gryllus Dániel iránymutatásával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.