Azeri filmeket vetítenek több városban

Magyar Nemzet
2020. 02. 15. 16:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilgar Najaf többszörös díjnyertes, Karlovy Varyban is bemutatott filmjével, A gránátalmás kerttel kezdődik az azerbajdzsáni filmnapok február 18-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A film egy hazatérés története a terebélyes gyümölcsfák szegélyezte családi birtokra. A festői környezetben játszódó, érzékeny családi dráma a látszólag békés felszín alatt munkáló értékválságról szól. A bemutatón jelen lesz a film főszereplője, Gurban Ismailov is.

Az azerbajdzsáni filmnapokat feb­ruár 18. és 22. között három helyszínen, Budapesten, Szegeden és Pécsen rendezik meg. Az Azerbajdzsáni Köztársaság kulturális minisztériumának rendezvénye négy nagyjátékfilm – köztük művészfilmek és egy romantikus komédia –, valamint rövidfilmek révén enged bepillantást az azeri filmgyártás jelenébe és az ország kultúrájába.

Február 19-én szintén az Urániában mutatják be a Túl sok véletlen egybeesés című hamisítatlan romantikus komé­diát, amely egy New York és Baku között átívelő, társkeresős, álruhás szerelmi történet, középpontban egy gazdag bakui cégvezetőnővel és egy azeri származású amerikai topmenedzserrel. A vetítés vendége a rendezőnő, Ülviyya Könül.

Február 20-án ismeretterjesztő rövidfilmekből látható válogatás az Urániában, február 21-én a szegedi Belvárosi Moziban Mirbala Salimli A vörös kert című lírai filmdrámája kerül a vászonra. A történet főhőse egy fiú utódra vágyó tanár, akinek felesége egy betegség miatt nem tud teherbe esni, majd a nőt elragadja a halál. A gyászoló férfi ott talál reményt, ahol a legkevésbé számít rá.

A vetítésen jelen lesz Gulzar Qurbanova, a film női főszereplője. Végül február 22-én a pécsi Apolló moziban lesz az utolsó vetítés, Elchin Musaoglu Nabat című alkotását lehet majd látni, amely a karabahi háború miatt elnéptelenedő vidéket mutatja be. A film Azerbajdzsán Oscar-nevezettje volt, a film rendezője személyesen is ellátogat a bemutatóra.

A filmek eredeti nyelven, magyar felirattal tekinthetők meg, a vetítések ingyenesen látogathatók, az Urániában regisztráció is szükséges.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.