Egy felejthetetlen tekintet

Nyilván jártak már úgy önök is, hogy valamiről hirtelen eszükbe jutott egy olyan esemény vagy egy olyan személy, akire nem gondoltak már jó ideje.

B. Orbán Emese
2020. 02. 03. 6:55
null
Bánsági Ildikó és Andorai Péter Forrás: Filmarchívum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Nyilván jártak már úgy önök is, hogy valamiről hirtelen eszükbe jutott egy olyan esemény vagy egy olyan személy, akire nem gondoltak már jó ideje. Aztán annak az eseménynek vagy annak a személynek a felidézése egy-két napon belül fontossá vált. Ilyenkor szoktuk mondani, hogy pont tegnapelőtt vagy pont ma emlegettük, gondoltunk rá.

Így idéztem fel én is az elmúlt hét közepén – megkapva a meghívót a Magyar Filmakadémia Egyesület idei életműdíjasainak díjátadó ünnepségére – valakit és a tavalyi húsvéthétfőt, vagyis az előző évi díjátadót. Nem volt könnyű megértetnem a családdal, hogy miért is kell nekem a jeles ünnepen, értem itt és most a húsvéthétfőt, visszautaznom a fővárosba. De úgy éreztem, nem hagyhatom ki, hogy az egyesület első alkalommal kiosztott elismeréséhez ne gratuláljak az akkori öt díjazottnak.

Bánsági Ildikó és Andorai Péter
Fotó: Filmarchívum

El akartam mondani Bodrogi Gyulának, hogy csodálom a 85 évéhez társuló töretlen humorát, Bánsági Ildikónak, hogy imádtam a legutóbb látott alakítását mint a világ legrosszabb énekesnője a Mennyei hang!-ban, Koncz Gábornak, hogy nem hiszem el, hogy 80 éves, hiszen minap az Újszínházban olyan erősnek, energikusnak látszott, ne játssza már meg nekem a depresszióst, a botra szerintem nincs szüksége, csak felvág vele, Venczel Verának is meg akartam mondani, hogy érte, csak érte jártam el a Vígszínházba… és látni akartam végre élőben Andorai Pétert, mert valahogy eddig soha nem sikerült.

Szép és magasztos volt a díjátadó, mindenkiről mondott egy csinos méltatást valaki, aki jól ismerte az illetőt, és a díjazottak is mondtak pár magvas gondolatot, elvégre, ha valaki életműdíjat kap, az tényleg tett is le az asztalra valamit vagy pontosabban nagyon sokat és fontosat. Csak Andorai Péter nem jött el. Ha ágyhoz nem is, de a lakásához kötötte valami betegség, mozgásában erősen korlátozta. Helyette a fia vette át a díjat, és már egy szóra sem emlékezem a beszédéből, csak arra, hogy nagyon szépen, megindítóan és reménykeltően beszélt. Ez jutott eszembe.

És az, hogy bár a fiú gyönyörűen beszélt az apjáról, nekem valahogy elment a kedvem a társalgástól, és elálltam eredeti tervemtől, hogy minden díjazottal váltok néhány mondatot. És most már nem is tudom elmondani Andorai Péternek, hogy ha a nevét hallom, előttem az a kép jelenik meg, ahogy az Oscar-díjra jelölt Bizalomban kemény arccal, összehúzott szemöldökkel, nagyon sötét tekintettel kinéz az ablakon, olyan sötét tekintettel, amivel csak a nagyon kék szemű emberek tudnak nézni.

Andorai Pétert, a Nemzet Színésze címmel és Prima Primissima díjjal kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színészt közel kilencven filmben láthatta a közönség. Ezt is el szerettem volna neki mondani. Hogy megszámoltam. Nagyon picit kellett kerekítenem a kerek számhoz. Fő- és mellékszereplője volt többek között a következő filmeknek: Amerikai cigaretta, Mephisto, Egymásra nézve, Redl ezredes, Csók, Anyu!, Hajnali háztetők, Eldorádó, A legényanya, Gyerekgyilkosságok, Csinibaba, Witman fiúk, Roncsfilm, A napfény íze, A szivárvány harcosa, A temetetlen halott, Rokonok, A Nap utcai fiúk.

A magyar–francia koprodukcióban, Enyedi Ildikó által rendezett Simon mágus címszerepéért több fesztiválon is elnyerte a legjobb színészi alakításnak járó díjat, és ő lett a legjobb férfi főszereplő a 30. Magyar Filmszemlén. Az utóbbi években játszott a Pillangók című filmdrámában, Az ügynökök a paradicsomba mennek című játékfilmben, egyik legutóbbi munkájaként Weö­res Sándor A teljesség felé című műve nyomán készült rövidfilmben vállalt szerepet.

Andorai Péter 71 éves korában, rövid, súlyos betegség után, szombatra virradóra hunyt el.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.