Elkezdődött a cirkuszfesztivál

Az első Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált 1996-ban rendezték meg. A január 13-ig tartó rendezvényen tíz előadást tartanak a négy kontinensről idesereglett artistaművészek.

Magyar Nemzet
2020. 01. 09. 10:34
null
A Szent Boszorkány egy légies szépségű mese a szerelemről és az idő múlásáról Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legjobb produkciók a világ minden tájáról – ezt kínálja a tegnap kezdődött XIII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál programja.

Az első Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált 1996-ban rendezték meg a Magyar Cirkusz és Varieté szakemberei. Az akkori igazgató, Kristóf István és fia, Kristóf Krisztián munkájában és a fesztivál létrejöttében sokat segített Varjasi László, Eduardo Murillo impresszárió és Franz Czeisler Tihany magyar származású cirkuszigazgató. A Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált nemsokára együtt emlegették a nagy fesztiválokkal (Monte-Carlo, Verona, Moszkva, Wiesbaden, Párizs), és azóta is kétévente várja az egymással versengő produkciókat.

A január 13-ig tartó rendezvényen tíz előadást tartanak a négy kontinensről idesereglett artistaművészek. Produkcióikat rangos szakmai zsűri bírálja el, és egyik különlegessége, hogy a magyarországi utazócirkuszok igazgatói külön zsűrit alkotnak. Idén is három-három alkalommal lesz lehetőség megtekinteni az A és a B versenyprogramokat. A cirkuszfesztivál műsorvezetője Kelly Endrész Bánlaki lesz, aki sokadik generációs, híres magyar és angol cirkuszi családok leszármazottja, színésznő, énekesnő, előadóművész, valamint Maka Gyula, a Fővárosi Nagycirkusz konferansziéja.

A Szent Boszorkány egy légies szépségű mese a szerelemről és az idő múlásáról
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Newcomer Show-ban holnap a 70 éves Baross Imre Artistaképző Intézet tehetségei mellett a hazai cirkuszművészek kiválóságai mutatkoznak be, a Lyrical Circus Late Night Show – Egyéjszakás kaland című műsorban pedig etűdök, történetek és hangulatok elevenednek meg a költészet, a zene és az artistaprodukciók szimbiózisában.

A fesztivál nulladik napján, a Művésztelepen sajátos meseművet láthatott a közönség egy légiesen törékeny nő és egy varázserővel született hangszerkészítő mester egész életen át tartó szerelméről: a Kalmár Ákos és Pál Dániel Levente alkotópáros által megálmodott Szent Boszorkány című előadás egy új, összművészeti színpadi nyelv keresésére tett alkotói kísérlet, amely a cirkuszi zsánerszámokat a magyar néptánc és a fizikai színház formanyelvével keverve egy különleges fantáziavilágba hívja nézőit.

Két fontos kísérőprogram is társul a fesztiválhoz. A fesztiválhoz két további program kapcsolódik. Az UNESCO égisze alatt nemzetközi szakmai konferenciát tartanak a Szépművészeti Múzeumban, ahol a cirkuszművészet hazai és külföldi szellemi kulturális örökségének aktuális kérdéseiről, a cirkuszi előadó-művészet értékeinek porondon kívüli reprezentációs lehetőségeiről esik szó. A Mezőgazdasági Múzeumban pedig az Európai Cirkuszok Szövetsége holnapi szakmai konferenciáján az artistaképzés és a cirkuszi utazó gyerekek oktatása-nevelése lesz a fő téma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.