Előkerült Radics Béla eddig elveszettnek hitt legendás gitárja

Kosik Kristóf ügyvédnek sikerült megtalálnia és a nagyközönség számára is elérhetővé tennie a hangszert. Inspirálta őt az a tény, hogy egy hangszer körüli mítosz önálló életre kelt.

Magyar Nemzet Online
Forrás: 888.hu2019. 03. 29. 12:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar zenészek és rajongók teljes generációi nőttek fel a magyar rocktörténet egyik legkultikusabb alakjának, Radics Bélának a zenéjén.

Nemcsak maga Radics zenéje, de különleges gitárja is szervesen kötődött a zenészlegendához. Erről a gitárról évtizedekig semmit sem lehetett tudni, azt sem, hogy megvan-e még valahol egyáltalán. Nemrég viszont Kosik Kristófnak sikerült megtalálnia és a nagyközönség számára is elérhetővé tennie a hangszert.

Erről a különleges hangszerről és Radics Béla hagyatékáról a hangszert felkutató – és megtaláló – Kosik Kristóf ügyvéddel és Miskolci Ilonával, Radics hajdani élettársával beszélgetett a 888.hu.

Kosik Kristóf elmondta, hogy inspirálta őt az a tény, hogy volt egyszer egy igazi legenda Radics Béla személyében, akinek a hangszere körüli mítosz önálló életre kelt. Úgy gondolta, hogy meg kellene találni a gitárját, mert az mindennél jobban kifejezi, hogy ki is volt ő.

- Bár a „Kapitány” 1982-ben meghalt, azonban 1988-ig nyomon lehetett követni a gitár történetét. Radics Béla halála után ugyanis a gitárra Póka Egon vigyázott. Aztán Ómolnár Miklós megírta az R. B. kapitány avagy pengék és halak című könyvet Radics Béláról, amit Póka Egon lektorált. Radics Béla édesanyja viszont nagyon megharagudott a könyv miatt és ennek következtében visszavette Egontól a fia gitárját. Ettől kezdve hosszú évekig senki sem tudott semmit a gitárról. Voltak olyan feltételezések is, hogy a gitár már nincs is meg, esetleg tönkrement

- idézte fel Kosik Kristóf.

Az ügyvéd elmondta, 2004-ben tudta meg, hogy Molnár Pál Bonaventúrához került. Aztán 15 évnyi egyezkedés kezdődött, aminek eredményeképpen tavaly vehette kezébe a gitárt.

- Ekkor indultak el a bíbor Gibson megszerzésére irányuló komoly tárgyalások, amelyek eredményeképpen végre a közönség is láthatja és hallhatja a hangszert – mondta el a történetet a 888.hu-nak Kosik Kristóf.

Az ügyvéddel való beszélgetés során az is kiderült, hogy a legendás hangszer, amely a maga idejében egy lakás árának megfelelő összegbe került, eredeti tokjában, viszonylag jó állapotban pihent több évtizeden át . Ez részben rendkívül jó minőségének, részben pedig annak köszönhető, hogy megfelelő körülmények között tárolták.

A legendás Taurus-ex-t 257582 nevû együttes tagjai. Áll: Radics Béla. Balról: Brunner Gyõzõ, Balázs Ferenc, Som Lajos Fotó: MTI/Bara István

Kosik Kristóf felidézte, hogy Radics Béla bizonyíthatóan a saját maga képére formálta ezt a gitárt, ami egy mérhetetlen egyediséget ad ennek a hangszernek. A relikvia azért is képvisel extra értéket, mert egy 1961-es Gibsonról beszélünk, és akkoriban még Les Paul aláírása szerepelt ezeknek a gitároknak a fején. Látható, hogy a húrlábon látható hullám felső része Radics Béla izzadságától kopott ki.

- Radics Béla gitárjának az előkerülése sokak számára ahhoz hasonló szenzáció, mint amilyen a Seuso-kincsek Magyarországra való visszahozatala. Emellett egy egész korról szóló kulturális lenyomat is Radics Béla öröksége. Az embereknek szükségük van az olyan hősökre, mint amilyen ő volt. Nagyobb tömegeket tudott megmozgatni, mint bárki más, ezért tönkretette a kommunista rendszer, ezért nem lehetett lemezfelvétele és nem voltak tévéfelvételei sem

– emlékeztetett az ügyvéd.

A legendás zenész egykori élettársa, Miskolci Ilona egyfajta égi jelnek is tekinti azt, hogy pont most került elő Radics Béla gitárja. A hölgy felidézte, hogy mostanra már sok embert rehabilitáltak azok közül, akiket meghurcolt a régi rendszer, Radics Bélát azonban még mindig nem. A miértre pedig nincs válasz.

- Úgy gondolom, hogy itt az ideje Béla hivatalos emlékezetbeli és szakmai rehabilitálásának is. Annak idején nem tudta megakadályozni, hogy az együttes egyik tagja, Som Lajos kikerüljön a zenekarból, amely miatt hosszú ideig lelkiismeret-furdalása volt. Ráadásul ezzel a lépéssel tönkretették azt a szuper formációt. Talán Béla majd egyszer megkaphatja valamilyen hivatalos formában azt az elismerést, megbecsülést és szeretet, amit a rajongóitól, az emberektől még ma is megkap. Az, hogy előkerült a gitár, biztosan megint közelebb hozza majd az embereket Bélához

– fogalmazta meg reményeit Miskolci Ilona.

A rockvirtuóz egykori kedvese ezt követően beszélt arról is, miért vette, vehette körül olyan őszinte tisztelet és áhítat a maga korában Radics Bélát, Kosik Kristóf pedig kitért rá, hogy az ő esetében valódi minőségről beszélhetünk, hiszen az megkérdőjelezhetetlen, hogy például 1967-68-ban világszínvonalon játszott.

Az ügyvéd egyébként azt szeretné, hogy a most előkerült legendás hangszeren fiatal, nagyon tehetséges zenészek játszhassanak majd.

A Taurus ex-T:257582 együttes tagjai a Naphegyen 1972-ben. Balról: Balázs Ferenc , Som Lajos, Radics Béla és Brunner Gyõzõ Fotó: MTI/Bara István

- Szervezés alatt van egy nagy buli, amely nem emlékkoncert lesz. Itt mutatjuk majd be – előre meghirdetett módon – Radics Béla gitárját. Előtte viszont lesz még legalább egy kisebb koncert is, ahol ez a gitár hamarosan látható és hallható lesz – jelentette be az interjú végén Kosik Kristóf.

A teljes beszélgetés elolvasható a 888.hu oldalra kattintva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.