Európai léptékkel mért barokk tájformálás

Péntektől vasárnapig Európa történeti kertjeivel és parkjaival együtt nemzetközi programsorozaton mutatják be az Eszterháza Központ örökséghelyszíneit.

Magyar Nemzet
2019. 06. 05. 12:29
null
A húsz méter széles és több mint két kilométer hosszú hársfasor világörökségi védelem alatt áll Forrás: Eszterháza Központ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén a pünkösdi hétvégére esik a Történeti kertek, kastélyparkok napjai nemzetközi program. Péntektől vasárnapig Európa történeti kertjeivel és parkjaival együtt nemzetközi programsorozaton mutatják be az Eszterháza Központ örökséghelyszíneit, konkrétan a fertődi Esterházy-kastélyt és a nagycenki Széchényi-örökség sajátos barokk-rokokót idéző kastélyparkjait, kertjeit.

– Az Esterházy-kastély parkja és a kapcsolódó táj – Eszterházán a Lés-erdőt is idesorolva – a barokk kertművészet legérettebb magyarországi alkotása, s egyben a barokk tájformálás európai léptékkel mérve is nagyszabású, példaértékű megjelenése. Mintegy teljessé teszi látványban és érzetben mindazt a pompát, amelyet építészeti alkotásként a kastélyegyüttes, belsőépítészetben a kastélyterek, zenében az itt élt Haydn életműve fémjelez. Igen, a barokk mi vagyunk, ezt Európának, a világnak is látnia kell – mondta Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont ügyvezetője.

A húsz méter széles és több mint két kilométer hosszú hársfasor világörökségi védelem alatt áll
Fotó: Eszterháza Központ

A nagycenki Széchenyi-kastély ma kilenc hektáron elterülő parkja és természeti környezete is egyedi. – Érdekessége, hogy még ma is be tudja mutatni a park alakulásának történetét az egykori ősparktól kezdődően az angolparkig. A változatos élővilág, az őspark fái, a telepített és külhonból hozott korabeli ritkaságok izgalmas felfedezőtúra lehetőségét nyújtják. A kettős fasort gróf Széchényi Antal és felesége, Barkóczy Zsuzsanna 1750-ben ültette. A húsz méter széles és több mint két kilométer hosszú cenki hársfasor világörökségi védelem alatt áll – tette hozzá az ügyvezető.

Az angolpark titkos élete címmel szombaton és vasárnap 10 és 15 óra között szakmai vezetéssel mutatják be az Esterházy-kastély parkjait, kertjeit, növény- és állatvilágát. Élet a kastélyparkban címmel pénteken 11 órakor parkséta indul Nagycenken, Alkonyi zsongás a kastélyparkban és a hársfasoron címmel pedig 18 órakor vezetnek túrát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.