Fellélegzés címmel ünnepel a Fesztivál Akadémia Budapest

Augusztus 20. és 30. között tartják az idei Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) koncertsorozatát hatvan kiváló magyar művész részvételével a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken. A FAB új kezdeményezéseként decemberben Miskolcon rendezik meg a Kelet-közép-európai Hubay Jenő Hegedűversenyt.

Breuer Csilla
2020. 08. 16. 20:45
null
Kokas Katalin és Kelemen Barnabás, a A FAB Ensemble alapítói Fotó: Csibi Szilvia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alaposan átírta a járványhelyzet a Fesztivál Akadémiával kapcsolatos eredeti elképzeléseket. A márciusra tervezett nemzetközi programot a szervezők egy évvel elhalasztották, majd Kokas Katalin és Kelemen Barnabás javaslatára magyar művészekkel szervezték újra. A fesztivál stílusosan a Fellélegzés címet kapta, csütörtökön kezdődik és a hónap végéig tart, öt budapesti helyszínen. A Zeneakadémia, a Budai Vigadó, az ELTE Egyetemi Könyvtár, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Budapest Music Center ad otthont a koncerteknek.

A húsz év alatti hegedűsöknek szervezett Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny a koronavírus-járvány miatt szintén elmarad, helyette december 3. és 6. között Miskolcon tartják meg a Kelet-közép-európai Hubay Jenő Hegedűversenyt, amelyre a szomszédos és a visegrádi országokból várják a jelentkezőket. A tíztagú zsűriben valamennyi országból képviselteti magát egy jelentős hegedűprofesszor (Magyarországról Perényi Eszter), az elnök a Grazi Zeneművészeti Egyetem professzora, Boris Kuschnir lesz. A négy kategóriában kiírt verseny döntősei automatikusan meghívást kapnak a 2021-es IV. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre. A verseny különlegessége, hogy nemcsak a versenyzők, hanem a tanárok is különdíjban részesülhetnek.

Bár nyilvános mesterkurzusokat a járványügyi helyzet miatt nem tartanak a fesztiválon, a felkért művészek vállalták, hogy a 2020–2021-es tanévben a FAB szervezésében két-két mesterkurzust tartanak magyarországi és határon túli zeneiskolákban, konzervatóriumokban és zenei egyetemeken, összességében tehát több mint száz mesterkurzussal gazdagodik a magyar zenei élet a következő tanévben.

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművészek a Fesztivál Akadémia megálmodói és művészeti vezetői
Fotó: Csibi Szilvia

Az idei rendezvény programjait Budapest öt különböző helyszínén tartják. A fesztivál alapítóinak meghívására hatvan művész, ötven zenész és tíz színész mondott igent. Kiemelkedő élményt ígér Perényi Miklós és a nála két generációval fiatalabb Palojtay János, akik César Franck népszerű szonátáját játsszák el, Balogh Eszter, a tavalyi londoni nemzetközi Händel Énekverseny győztese Händel-áriákkal, a zárónapon Klukon Edit és Ránki Dezső ad elő Liszt-műveket, továbbá az Amadinda ütőegyüttest és Szalóki Ágit is hallhatja a közönség. A FAB valamennyi koncertjére egységesen, 1000 forintos áron kaphatók a jegyek. Az első négy napon a Zeneakadémia Nagytermében tartanak napi két, egyórás koncertet, 18 és 20 órától, amelyet az interneten élőben is közvetítenek, az azt követő napokon kisebb budapesti helyszínek adnak otthont a fesztiválnak. A Fesztivál Akadémia Budapest szervezői már korábban úgy döntöttek, hogy a nyugat-európai országok hangversenytermeinek hiperóvatos biztonsági intézkedéseit fogják követni. A Zeneakadémia Nagytermében másfél méteres távolságot tartanak az egyes ülőhelyek között, és a többi helyszínen is korlátozzák a jegyek számát. Hogy egyszerre ne töltsön senki túl hosszú időt a zárt térben, a koncertek két félidejét külön koncertként értékesítik és a két koncert között legalább egyórás szünetet tartanak. A közösségi terekben maszkviseléssel, rendszeres kézfertőtlenítéssel biztonságosan megtartható a fesztivál. További információk a rendezvény honlapján olvashatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.