Hatalmas sikert aratott a 13. debreceni Campus fesztivál

Az állandóan jelen lévő egyetemi egységeken kívül naponta megújuló attrakciók várták a közönséget.

Gőz József Miklós
2021. 07. 25. 22:05
null
Fotó: Marton Koncz Forrás: facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 87 ezer látogatója volt a 13. debreceni Campus fesztiválnak, amelyet két év után rendeztek meg a debreceni Nagyerdőben. Ez azért nagy szám, mert a fesztiválra csak védettségi igazolvánnyal lehetett belépni, miközben a lakosság egy része még oltatlan. A szervezőknek csak hatvan napjuk volt, hogy összehozzák a járványügyi lezárások utáni első nagyrendezvényt (így külföldi zenekarokat nem is tudtak leszervezni), amelynek sikere nem maradt el az előzőtől. Sőt mivel ezt rendezték meg először az ország hasonló fesztiváljai közül, még nagyobb figyelem is irányult rá.

A több mint két tucat színpadon húsz zenekar lépett fel, kétszáz zenésszel. Pénteken volt a legtöbb néző, a nagyszínpadon a Majka&Curtis-koncertet hallgatták legtöbben (itt volt Szijjártó Péter külügyminiszter is). Hasonló nézettséget produkált a debreceniek kedvence, a Tankcsapda, a Halott Pénz, Rúzsa Magdi és Ákos is. Jó koncerteket hallhatott a közönség a kisebb színpadokon, többek között a kisebb debreceni zenekaroktól és az ózdi romák Várkonyi Csibészeknek nevezett együttesétől is.

Érdekes színfoltja volt a fesztiválnak, amelyik nem a hagyományos műsorokat adta, hanem szórakoztató formában ismertette meg az érdeklődőkkel a Debreceni Egyetemen (DE) végzett oktató- és kutatómunkát. Ez az esemény volt az Egyetem Tér Fesztivál. Az idén rekordszámú, harminchárom különböző program várta a campuslátogatókat az intézet kitelepülésein. Önállóan képviseltette magát az egyetemi sportegyesület, a DEAC, a Mádi Bor Akadémia, a DE Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ, s a Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet. Új vonás, hogy megújult a rendezvény programszerkezete. Az állandóan jelen lévő egyetemi egységeken kívül naponta megújuló attrakciók várták a közönséget. Érdemes volt minden nap felkeresni a rendezvényt. Újdonság volt az idén a mentési bemutató, amelyen az egyetem e célra fenntartott, sok természeti katasztrófát átélt csapata szerepelt. Sok látványos bemutató volt, például 3D-s nyomtatás, ultrahangos szelfi. Csütörtökön az Egyetem téren tudhatták meg az egyetemre jelentkezett fesztiválozók, hogy felvették-e őket. A tér színpadán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is előadást tartott.

A nehézségek ellenére – például nem lehetett rendezvényt tartani zárt terekben – kiválóan megszervezett fesztivált a kormány a részt vevő vállalkozásokon keresztül hetvenmillió forinttal, a debreceni önkormányzat pedig harmincmillióval támogatta. A VIP-vendégek fogadásán meg hétmillió forint jótékonysági támogatást gyűjtöttek össze, amit a szervezők a Covid-járvány miatt árván maradottakat támogató Regőczi István alapítványnak utaltak át.

(A borítóképen egy hangulatfelvétel látható a 13. Campus fesztiválról. Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.