Hegyek hátán, völgyek ölén – irodalmi és fotópályázat

A Debreceni Nagyerdőért Természetvédelmi és Kulturális Egyesület 2016-ban alakult a természet, benne a Nagyerdő értékeinek a védelméért. Azóta számtalan akcióban vett részt, többek között meseíró és fotópályázatokat is írt ki. Tagjai számtalan képet tettek és tesznek föl a Facebookra is Debrecen természeti ékességéről.

Gőz József Miklós
2021. 04. 18. 9:19
null
Forrás: Wikipédia/Szemes Elek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fennállásuk első évében felújították a Nagyerdei Stadion és a Kultúrpark közötti sétány padjait, és bekapcsolódtak az ötholdas Pagony nevű játszótér eszközeinek karbantartásába. Csatlakoztak a Te szedd! akcióhoz is, bár jobban szeretnék, ha el sem dobnánk a szemetet… A Nagyerdő több pontján madárodúkat és -etetőket helyeztek el. Hagyományteremtő céllal Én és a Nagyerdő címmel vers- és prózaíró pályázatot írtak ki Debrecen 6–18 éves gyermekeinek, amelyre több mint száz pályamű érkezett. A következő években már országos volt a kiírás, Én és az erdő, Karjában ringat az erdő és Az erdő dala címmel. Az utóbbiakban már mesék is szerepelhettek. Minden pályázatot egy-egy könyv megjelentetése zárt, amely a díjnyertes és kiválasztott alkotásokat mutatta be.

Legújabb pályázatukat Hegyek hátán, völgyek ölén címmel e tanévben adták közre, amely tulajdonképpen két kiírás, az egyik fényképek, a másik a tárgyban írt mesék beküldését kérte az iskoláskorú résztvevőktől, határon innenről és túlról. Az eredeti határidő május közepe volt, amelyet a járványra való tekintettel június 30-ra módosítottak.

Fotó: Debreceni Nagyerdőért Természetvédelmi és Kulturális Egyesület

Az irodalmi kiírás szerint a magyar nyelven írt mesék, versek és prózák tárgya a természet, az erdők, a völgyek s minden, ami e tárgykörbe belefér, csak ezek alkalmazkodjanak az adott mű címéhez. A 6–9 éves korosztálytól verset és mesét, a 10–14 és a 15–19 éveseknek verseket, meséket és prózákat is lehet beküldeniük, akár mind a háromfélét, de természetesen egy kiválasztottat is.

Ismert szakemberek bírálják el a műveket pontozás alapján. Műfajonként mindenki egy művel pályázhat, megszabják a maximális terjedelmet is. Bájos kitétele a kiírásnak, hogy minden helyesírási hibáért egy-egy pont levonás jár. Kizárják a pályázók közül azokat, akik írásán egyértelműen látszik a felnőttek segítsége. Részletekért az egyesület honlapjára kell kattintaniuk az érdeklődőknek. Mindezen elvek érvényesek a fotópályázatra is. Itt a neves természetfotósokból álló zsűri ajánlása alapján az állat- és növényvilág, a tájak s az ember és természet kapcsolatát illusztráló fényképek beküldését várják digitálisan. A helyezett pályaműveket az irodalmi pályázat győzteseivel együtt egy alkalmi kiadványban, illetve az egyesület honlapján mutatják be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.