Holnapután újranyit a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Azokra az olvasókra is kiemelten figyelnek majd, akik védettségi igazolvány hiányában még nem léphetnek be a könyvtárépületekbe.

Magyar Nemzet
2021. 05. 03. 11:02
null
Budapest, 2010. július 19. A Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár fõépülete a józsefvárosi Szabó Ervin téren. Az épületet Wenckheim Frigyes gróf építtette, a róla elnevezett palota 1887-ben készült el. Elõtérben a Justitia kút. MTI Fotó: Bartha Annamária Fotó: Bartha Annamária
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közel két hete indított fővárosi Könyvtári Cserepontok forgalma igazolja, hogy van igény a könyvtári szolgáltatásokra, több mint 15 ezren vették igénybe a könyvtárakba való belépés nélküli kölcsönzési lehetőséget, a leadott kérések száma pedig meghaladja a 35 ezret – írta lapunkhoz eljuttatott közleményében a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK).

Mint írták: „a Kormány 194/2021. (IV.26.) rendeletének megfelelően és a fenntartó fővárosi önkormányzattal egyeztetve a FSZEK 2021. május 5-től újranyitja könyvtárait az érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkező olvasói és a felügyeletük alá tartozó kiskorúak számára. A 18 év alattiak önállóan a könyvtárakat csak akkor látogathatják, ha saját védettségi igazolvánnyal rendelkeznek.”

Belépéskor kötelező lesz bemutatni a védettségi igazolványt és a személyazonosságot is igazolni kell. A használók és a könyvtárosok biztonsága érdekében kötelező marad a maszkviselés és a távolságtartás, ajánlott a kézfertőtlenítés.

Azoknak, akiknek nincs védettségi igazolványuk, és ezért nem léphetnek be a bibliotékákba, de igénylik a kölcsönzés lehetőségét, a Könyvtár az olvasói igények figyelembe vételével továbbra is biztosítja számukra a Könyvtári Cserepont-szolgáltatást.

A könyvtárak továbbra is normál nyitvatartási időben, de legfeljebb 18 óráig tartanak nyitva
Fotó: Bartha Annamária/MTI

Ezek az olvasók a könyvtárakba való belépés nélkül, előzetes igényleadással kölcsönözhetnek. A Cserepontokon a beiratkozás, a kölcsönzött művek visszaadásának lehetősége és az esetleges tartozások rendezése is biztosított.

A két szolgáltatástípus párhuzamos működtetése jelentős szervezési feladatokat jelent, a könyvtár az olvasók türelmét kéri az esetlegesen hosszabb várakozási idő miatt.

A könyvtárak továbbra is normál nyitvatartási időben, de legfeljebb 18 óráig tartanak nyitva, a Központi Könyvtár csütörtökönként 20 órakor zár be. A Cserepont-szolgáltatás is ebben az időben vehető igénybe.

A FSZEK olvasóbarát kedvezményekkel is segíteni kívánja használóit. Az olvasók számára kedvező, hogy a könyvtár harminc nappal ingyenesen hosszabbítja meg valamennyi érvényes olvasói tagság érvényességét. Az újranyitás előtt kikölcsönzött, még nem lejárt határidejű dokumentumok visszahozására május 5. és június 30. között türelmi időt biztosít és ezekre késedelmi díjat csak július 1-jétől számol fel. A könyvtár az olvasók kényelme és gyorsabb kiszolgálása érdekében június 30-ig fenntartja az előjegyzés ingyenességét is.

Az újranyitás részleteiről és az ideiglenes nyitvatartási rendről a könyvtár honlapján lehet majd olvasni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.