Igazi ritkaságok csendülnek fel Bartók születésének 140. évfordulóján

Szokolay Dongó Balázzsal lép fel a Szent Efrém Férfikar Bartók Béla születésének a száznegyvenedik évfordulója alkalmából.

Magyar Nemzet
2021. 03. 21. 15:30
null
Az előadást eredetileg Bartók halálának hetvenötödik évfordulóján mutatták volna be New Yorkben, de a járványhelyzet közbeszólt, Fotó: ODPicturesArtStudio
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hagyományok Háza SzínpadON című online sorozatában március 25-én 20 órától tekinthető meg a Bartók in Motion című, hetvenperces koncertszínházi előadás, amelyet eredetileg Bartók halálának a hetvenötödik évfordulóján mutattak volna be New Yorkban, de a járványhelyzet közbeszólt, így az online jegy kiváltásával a műsor bárkinek elérhető lesz.

„Bartók Béla méltán az egyik legismertebb magyar zeneszerző, aki sajátos zenei nyelvével kitörölhetetlen nyomott hagyott a XX. század zenetörténetében. Zongorára, zenekarra írt művei, valamint kamarazenéje mellett azonban kevéssé váltak ismertté férfikarai. Bartók mindössze hat ilyen művet komponált 1903 és 1935 között, amelyek a mai napig sem foglalhatták el méltó helyüket a világ koncerttermeinek repertoárjában, főképp a nyelvi és rendkívüli technikai komplexitásuk miatt” – olvasható a Hagyományok Háza ajánlójában.

Az előadást eredetileg Bartók halálának a hetvenötödik évfordulóján mutatták volna be New Yorkban, de a járványhelyzet közbeszólt,
Fotó: ODPictures/ArtStudio

Ezeket a kevéssé ismert, férfikarra írt műveket mutatja be Bubnó Tamás Liszt-díjas érdemes művész koncepciója alapján a Szent Efrém Férfikar nyolc énekese (Balázs Edgár, Bubnó Lőrinc, Bubnó Márk, Oláh Marcell, Papp Viktor, Rácz Ambrus és Tóth Péter), olyan módon, hogy az mindenkinek élvezetes és befogadható legyen. Az előadáshoz Szokolay Dongó Balázs népi fúvós hangszereken – furulya, tárogató, duda – csatlakozik. A műsor tartalmaz népzenei és mesei elemeket is, amelyek Bartók férfikaraival egy férfiember életének állomásait rajzolják ki az eszmélés, a nővel való találkozás, a küzdelem, a visszatérés és a halál mérföldkövei mentén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.