Kalandok, korszakok, karakterek: tartalmasan könnyed magazint adott ki a Mandiner

„Egy magazin, amely könnyed – ám könnyűnek nem akar találtatni” – áll a Mandiner új különkiadásának, az Útravalónak a vezércikkében. A konzervatív hírportál és hetilap nyári-őszi magazinja közélet, kultúra és életmód határvidékeire kalauzolja el az olvasót.

Munkatársunk
2021. 07. 23. 9:29
null
Forrás: mandiner.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A különkiadásban szó esik az élet napos oldaláról, utazásokról, hazai és nemzetközi kalandokról, a gasztronómia különleges területeiről, de közben a magyar történelem és kulturális örökség izgalmas témái is terítékre kerülnek.

A Kilátó – 2030 rovatban Rod Dreher, a neves amerikai konzervatív író, Orbán Balázs miniszterhelyettes és Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője arról írnak esszéket, szerintük milyen kihívásokat rejt hazánk és a nagyvilág számára a következő évtized, és milyen lesz a világ 2030-ban.

Fotó: Mandiner.hu

„Olyan életet kell építenünk, amely kontrasztban áll a körülöttünk lévő dekadenciával” – javasolja az amerikai gondolkodó. Orbán Balázs arra hívja fel a figyelmet: „A világ nem fog visszatérni a régi kerékvágásba”, és „a koronavírus utáni új világban a kártyalapokat is újra fogják osztani. Az asztal körül pedig nagy lesz a tülekedés.”

A lap riportokban és portrékban mutatja be a saját szakmájukban kimagasló eredményeket elérő embereket,

mint például Széll Tamás mesterszakácsot, Kassai Lajos lovasíjászt, Bott Frigyes borászt vagy épp a Bagossy Brothers zenekart. A világhírű séf azt tanácsolja: „Legyünk hiúk magunkkal szemben, ne elégedjünk meg a közepes minőséggel!” A lovasíjászat mestere arra figyelmeztet: „A múltat végképp eltörölni – ez hibás jelszó. Nem fordíthatunk hátat a saját kultúránknak”. A felvidéki magyar borász úgy tűnődik: „A világ egyik legnagyobb baja a mértéktelenség. Elveszítettük a józan paraszti gondolkodásunkat, és nem lettünk boldogabbak”.

A magazinban más neves személyiségek is megszólalnak – Ókovács Szilvesztertől Korzenszky Richárd atyán és Schiffer Miklóson át Prieger Zsoltig – utazáshoz és úton levéshez kapcsolódó élményeikről, elmélkedéseikről. „Ahogy megjelenek, üzenek magamról – de azt is elárulom, mit gondolok másokról” – figyelmeztet az igényesen megélt nyaralás jó tanácsára Schiffer Miklós.

A különkiadás Kishazák rovatában a Mandiner szerzői személyes hangvételű írásokban vallanak szülőföldjeikről, saját hazai tájaikról, városaikról, Erdélytől a Dunántúlig.

Történelmi cikkeket is olvashatunk: Berethalom erdélyi szász erődtemplomának megcsodálásától Tata frissen felújított, tóparti kastélyáig jutunk, de közben szakértők mesélnek izgalmas részleteket arról, milyen is volt a hódoltság kora, a török uralom alá került magyar vidék hétköznapi, kemény valósága.

A Mandiner Útravaló különkiadását két eltűnődős kisesszé keretezi:

bevezetésként Győrffy Ákos író, költő, a lap munkatársa ír ifjúkori börzsönyi kalandozásairól („Mintha megértettünk volna valamit… A táj elfogadott minket, feltárta rejtett titkait, beavatott rejtélyes életébe… Nem volt idő, csak tágasság és időtlenség az öröknek tűnő nyárban.”); a magazin végén pedig Korzenszky Richárd atya, a tihanyi apátságot újra életre keltő korábbi perjel gondolatait olvashatjuk az elutazás vágyáról és a hazatérésről, Szent Ágostont idézve végül: „Ne keresd kívül…”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.