Kálomista Gábor: Változás kell a színházi világban

Olyan helyzet teremtődött, hogy az állam kénytelen volt valamilyen megoldást találni ennek az egyetemnek az újjászervezésére.

Forrás: HÍR TV2020. 09. 01. 8:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli sajtótájékoztatón mondott le a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése és a szenátus, mert szerintük az egyetemi autonómia minden egyes elemét felszámolták.

Mindezt tették egy nappal azelőtt, hogy alapítványi kézbe kerülne a 155 éves intézmény. A hallgatók és az oktatók hetek óta tiltakoznak a modellváltás miatt. Szerintük szeptember 1-jétől a Vidnyánszky Attila által vezetett kuratórium teljhatalmat gyakorolhat az egyetem felett. A részletekről Kálomista Gábor, a Thália Színház igazgatója beszélt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

– Lemondott az egyetem vezetése, ahogy azt a hírekben lehetett hallani, azért mert nem vette figyelembe a kuratórium a szenátusnak a javaslatait. Ön szerint mennyire kellett volna figyelembe vennie? – kérdezték a színigazgatót.

– Egy régi vitát boncolgatunk, hogy mennyire független vagy nem független egy egyetem. Ez az egyetem egyébként állami irányítás alatt áll, tehát nem kell nagyon messzire szaladni azért, ha valaki nagyon bele akart volna nyúlni az utóbbi 8-10 évben, belenyúlhatott volna, azonban időközben olyan helyzet teremtődött, hogy kénytelen volt valamilyen megoldást találni ennek az egyetemnek az újjászervezésére az állam.Ha ezen a módon akarja megoldani, akkor azt gondolom, a leghelyesebb magatartás az, hogyha azok, akik korlátlanul gyakorolták ezt hatalmat az intézmény fölött – hallottunk itt ügyekről, eseményekről évek-évtizedek óta –, akkor most nyugodtan lehetne egy lehetőséget adni egy másfajta gondolkodásnak. Nem ördögtől való az, ha valaki másképp gondolkodik egy színházi világról, mint ők […] Kísérteties hasonlóság van abban, amikor Andy Vajna átvette az egész filmes világot: az akkori alkotók jelentős része magából kikelve tajtékzott, őrjöngött, hogy mit keres itt, hogy ebből nem lesz semmi […] és Andy Vajna fölépített egy olyan filmfinanszírozási rendszert, amely Európában is egyedülálló. Akik tombolva szidták, azok sírtak a leghangosabban a temetésén, amikor ők lehetőséget sem akartak adni, hogy ez másképp legyen, mint ahogy ők szervezték meg évtizedeken keresztül. Azt gondolom, hogy lehetőséget kellene adni ennek a kuratóriumnak arra, hogy bebizonyítsa azt, hogy képes változást elérni a színházi világban, mert változás kell a színházi világban – mondta Kálomista Gábor, a Thália Színház igazgatója.

A teljes beszélgetés megtekinthető a Hír TV weboldalára kattintva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.