Kamiont vezet át egy jeges tavon, és még vadásznak is rá

Elképesztő belegondolni abba, hogy miközben temérdek bányász az életéért küzd egy bányaszerencsétlenség során, lehetnek olyan emberek, akik inkább azért izgulnak, hogy haljanak meg a bányászok. Erről szól a Jonathan Hensleigh által rendezett Jeges pokol című film Liam Neeson főszereplésével. Meg arról, milyen egy kamiont vezetni a jégen.

2021. 07. 29. 7:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tényleg léteznek Kanadában olyan jeges utak, amelyek gyémántbányákba vezetnek. Mármint olyan utak, amelyek befagyott tavakon vezetnek keresztül. A valóságban is vannak olyan kamionsofőrök, akik ilyen utakon igyekeznek egyenesen tartani a járgányukat. A Jonathan Hensleigh Jeges pokol című filmjét ihlető észak-kanadai jeges út 400 kilométer hosszú. A sofőrök 14–16 óra alatt teszik meg ezt az utat, mert csak 20-30 km/h-val vagy még kevesebbel tudnak menni. A sofőrök konvojban vezetik a kamionokat a jeges úton, a valóságban sokszor találkoznak jegesmedvével és farkasokkal is.

Ezen az útvonalon nemhogy nem kell bekötni a biztonsági övet, hanem tilos is, mert ha repedne a jég, akkor ki kell ugrani a kamionból.

A valóságban persze ez nem szokott bekövetkezni, mert szigorúan ellenőrzik a jég vastagságát. A History Channelnek a témában bemutatott korábbi dokumentumfilm-sorozata szerint a kamionok olyan törésvonalakon is átmennek amelyek beszakadhatnak, ezért a sofőrök néha kiugranak a kamionból, amelyet amúgy is nyitott ajtóval vezetnek, hogy bármikor elhagyhatók legyenek.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=R3mfA7pcu_g[/embed]

 

Jonathan Hensleigh filmrendező már korábban is bizonyította, hogy egészen sokat tud a filmkészítésről. Képes arra, hogy éppen megfelelő mennyiségben adagolja a feszültséget. A feszültséggel nem túl sok filmkészítő tud jól bánni, és legtöbbször túladagolják. A néző pedig onnan szerezhet bizonyosságot, hogy túladagolták neki a feszültséget, hogy a film végén fáradt. Nemcsak a lelke, de a teste is. A Jeges pokol viszont nem ilyen fárasztó film. Éppen annyi benne a kaland és izgalom, amennyi szükséges.

Rá­adásul a forgatókönyvírók azt is tudják Liam Neesonről, hogy a zord külseje, szótlansága és közönyösnek tűnő magatartása mögött érző szív lapul.

Képes úgy nézni a szemével, hogy megolvasztja még a jeget is, bár ebben a filmben ez éppen nem tartozik az elérendő célok közé. Itt ugyanis annyira keménynek kell lennie a tavakat takaró jégpáncélnak, hogy ne szakadjon be, ha kamionnal rámennek.

A történet arról szól, hogy egy bányaszerencsétlenség miatt a tárnában rekedt munkások kiszabadításához szükséges csöveket minél előbb le kell szállítani. Még azelőtt, hogy teljesen elfogy a bányászok levegője.

A filmben kamionsofőrt játszó Liam Neesonnak nemcsak a jéggel kell megküzdenie, hanem az emberi ármánnyal is Forrás: Vertigo Média Kft.

A legrövidebb út a bányába a befagyott tavakon keresztül vezet, ám olyan hőmérsékleti viszonyok között, amikor már inkább nem mennek rá a jégre kamionokkal, mert az könnyen beszakadhat. Bár a jeges utak világát a valóságból vették az alkotók, ezen a környéken nem volt a valóságban bányaszerencsétlenség. Viszont a fő feszültségforrást nem a bányakatasztrófa ábrázolásában mutatják be az alkotók, bár kétségtelenül jelen van a filmben ez a történet is, hanem abban, hogy a bányatulajdonosi kör – mivel a kapzsiságuk miatt következett be a szerencsétlenség – inkább látná holtan a bányászokat, mint élve, hogy kibújjanak a felelősség alól.

Az izgalom fő forrása tehát az, hogy nemcsak a csúszós és törékeny jéggel kell megküzdenie a kamionsofőröknek, hanem azokkal a felbérelt emberekkel is, akik meg akarják akadályozni a küldetés sikerét.

Ha ugyanis nem érkeznek meg időben a kamionok a bányához, rengeteg, gyémántbányában rekedt bányász hal meg. A néző pedig azon gondolkodik a film vége felé, hogy bár kitalált történetet lát, de mindezt a valóságban is el tudja képzelni. Mármint azt, hogy a még több és még több pénz hajszolása közben mennyire elveszhet egy-egy ember értékrendszere, tartása, tisztessége. Miközben azt látjuk, hogy vannak, akik az életüket adnák azért, hogy megmentsék embertársaikat, aközben mások a pénzlapátolás közben mindenki halálát kívánják, aki az útjukban áll. A Jeges pokol felnőtteknek szóló mese arról, hogy az életben mindig jön egy apafigura, aki megvédi, megóvja és megváltja a többieket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.